Почина легендата на българското кино Иван Налбантов. За това съобщиха от трупата на театър "Българска армия".

Той си отиде от този свят на 80-годишна възраст. Роден е на 5 август 1940 г. в с. Каравелово, Пловдивско. През 1965 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф.Кръстьо Мирски, а Владимир Трандафилов е преподавателят му по "Сценическа реч" във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ), който му дава куража да се развива в тази насока.

БТА

 

Професионалната му кариера в театъра започва през 1965 г. в Държавния театър в гр. Сливен, където играе до 1967 г. От 1967 г. е актьор в театър "Българска армия", където играе повече от 50 години. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Най-дълго играната пиеса с негово участие е "Криминална песен" на Иван Радоев - играна е над 250 пъти в продължение на 15 години. Има десетки участия в телевизионния театър.

Сред запомнящите се негови изпълнения са ролите му в театъра на Говоруха в "Балада за поручик и Мартюка" по повестта "Четиридесет и първия" на Борис Лавреньов, Кралят в "Светая Светих" на Бърнард Шоу, Наполеон в "Избраникът на дявола" на Бърнард Шоу, Влас в "Дачници" на Максим Горки, Найден в "Майстори" на Рачо Стоянов, Тита Нане в "Рибарски свади" на Карло Годони, Андрю Чикчирик в "Дванадесета нощ" на Уилям Шекспир, Крумов в "Подробности от пейзажа" на Станислав Стратиев, Милан в "И слезе Господ на Земята" на Неда Андонова, Бабина душица в "Опит за летене" на Йордан Радичков и др.

Работил е с едни от най-добрите български режисьори - Кръстьо Мирски, Леон Даниел, Иван Добчев, Крикор Азарян, Пламен Марков.

Първото му участие в киното е във филма "Мъже в командировка" (1968). Участвал е във филмите Белият кон" (1969), телевизионния сериал "На всеки километър" (1969-1971), "Татул" (1972), "Зарево над Драва" (1974), "Реквием за една мръсница"(1976), телевизионният сериал "Записки по българските въстания" (1976-1980), "Умирай само в краен случай" (1978щ, "Сами сред вълци" (1979), "Приключенията на Авакум Захов" (1980), "Под манастирската лоза" (1980), "Източни пиеси" (2009), телевизионния сериал "Дървото на живота" (2013), "Денят на бащата" (2019) и др.

Иван Налбантов е най-добрият рецитатор в България. Особен тип актьорско майсторство е рецитацията, според него. "Броят на успелите в него е по-малък от броя на успелите в класическия театър. Иска се да си чел много поезия, за да можеш да избираш." Иван Налбантов е доцент по сценична реч в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстю Сарафов" (НАТФИЗ), като е преподавал сценична реч в екипа на Стефан Данаилов. Преподавал е и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Актьорът Иван Налбантов се изявява и като писател. Първата му книга "Къси нощи" е издадена през 1978 г. Втората му книга е стихосбирката "Антракт", издадена през 1994 г. Следват "Една действителлност от думи" (1997) - пространно есе за Владимир Трандафилов, "Риба за царе" (1988) и др. През 90-те години на 20-и век е активен участник е в литературния салон "Кирил Христов".

Иван Налбантов е носител на български и чуждестранни награди. Той е удостоен е с почетното звание "Заслужил артист". На 22 май 2015 г. е удостоен с почетния знак "Златен век" - печат на Симеон Велики на Министерството на културата, а на 24 май 2019 г. той получава Голямата награда "Аскеер" на театър "Българска армия" за цялостен принос към театралното изкуство./редакция "Справочна информация"

Светла му памет!
БТА