Румяна Арнаудова
Румяна Арнаудова / БГНЕС
Малко над 500 са лицата, които са избегнали изпълнението на присъдите си, сочи до момента анализа на прокуратурата. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова като уточни, че това са данни от половината прокуратури, от които е поискана информация.

Росен Ангелов се укрива от 8 години заради присъда

Стана ясно, че по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала проверка във всички прокуратури за това колко лица с присъди за тежки престъпления все още не са в затвора и защо. Проверката идва след шесторното убийство в Нови Искър, за което разследващите твърдят, че извършител е Росен Ангелов, обявен за издирване преди години след поредна осъдителна присъда.

Проверка: Защо осъдени са на свобода

Проверката ще установи освен пълната информация за осъдените лица, но и ще проследи действията на прокурорските органи и на Министерството на правосъдието, които отговарят за привеждането на осъдените лица в затвора. След като се съберат данните, след около месец, ще се проведе среща между прокуратурата, МВР и ГД "Охрана" за обсъждане на законодателни промени и стъпки, които да се предприемат за решаване на проблема.

Росен Ангелов извършил шесторното убийство в Нови Искър, действал сам

Прокурор Арнаудова допълни, че според нея е резонно предложението на МВР да им бъде позволено чрез СРС-та и Закона за електронните съобщения да установяват местоположението на осъдени лица, избегнали отиването в затвора. Тя потвърди и идеята на главния прокурор, след като съдът постанови присъда, лицето да бъде задържано веднага от МВР и да бъде предавано на органите на правосъдното министерство.
БТА