Часове, след като встъпи в длъжност, новият здравен министър промени мерките, влизащи в сила от утре в София. Те ще важат от 4 до 19 август. Решението е взето след среща със Столичната здравна инспекция. Освен това при посещения в молове маски ще са задължителни само в магазините, в които влизаме, но не и в общите части. На този фон - над 1000 вече са пациентите с коронавирус, приети в болници в страната. Лечебни заведения сигнализират, че са пред запълване на COVID отделенията, посочва NOVA.

Административни процедури, обаче, пречат да се разкрият допълнителни места за настаняване на пациенти.

На ден през спешния център в Благоевград минават по около 40 пациенти с коронавирус. По-леките случаи са насочвани за домашно лечение. Капацитетът в болницата от днес е напълно зает.

„Затова се обърнахме към РЗИ, за да може ЦСМП да пренасочват пациенти и към другите лечебни заведения”, обясни д-р Александър Костов.

Възможност за още легла има, казват от ръководството, но им трябва разрешение от здравната инспекция. Натиск вече усещат и в Бургаската многопрофилна болница.

„На тази територия нашето инфекциозно отделение е единственото. Има разкрити 25 легла, като към днешна дата 15 са заети от пациенти с усложнения и развитие на пневмония”, заяви д-р Светослав Тодоров.

Здравните инспекции в страната напомнят, че дори да нямат инфекциозни сектори, болниците могат да приемат пациенти с коронавирус, вместо да ги пренасочват.

В София най-много пациенти приема Специализираната инфекциозна болница. Повече от половината места там са запълнени.

Новият подвариант не протича леко за някои пациенти, предупредиха медиците.

„Тежко протичане наблюдаваме при 30 и 40-годишните, които не са ваксинирани”, коментира проф. Татяна Червенякова.

При нужда от болницата са готови да разкрият допълнителни COVID легла.
nova.bg