/ ThinkStock/Getty Images
Васил Коцев от София твърди, че е бил привикан вчера от ГДБОП заради негов пост в социалната мрежа "Фейсбук", който антимафиотите са приели като застрашаващ живота на премиера Бойко Борисов. Това написа самият задържан Васил Коцев днес в мрежата, съобщи Дневник.
 
Публикацията, заради която е бил разпитван, е от април и е гласяла: "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи". Коцев е бил накаран под диктовка на полицаите да напише, първо, че не смята да убива премиера. Впоследствие от ГДБОП размислили и го накарали да напише, че се разкайва за думите си.
 
Потърсен за коментар, ръководителят на ГДБОП Ивайло Спиридонов отказа всякакъв коментар по темата с думите: "Съжалявам, не мога да коментирам нищо, когато дойде време, ще излезе съобщение от пресцентъра. Нищо не мога да кажа." На въпроса дали е практика на ГДБОП да задържа хора заради постове в социалните мрежи, Спиридонов отговори лаконично: "Не".


Писмо с куршум за премиера
 

"Да, признавам си, не харесвам управлението на г-н Борисов, тоест на министър-председателя. Не съм единственият! Но това е друга тема", пише днес във Фейсбук Коцев. Той разказва и случилото се вчера."В 12:30 ч. бях излязъл от моя дом, за да помогна на майка ми и да ѝ пазарувам някои неща." След което майка му се е обадила да го провери къде е, защото в дома ѝ имало "едни господа", които имали въпроси към сина ѝ.
 
След като се прибрал, Коцев видял антимафиотите, който му се представили, че са от ГДБОП. Те му обяснили, че не е задържан, а го викат в качеството на свидетел. След като е поискал документ, въз основа на който искат да го разпитат, полицаите веднага попълнили призовка, разказва още Коцев. Той попитал къде трябва да отиде, а те му отговорили, че ще го отведат само за справка. "Викам си, да бе, справка! И така седнахме в колата. Говорихме съвсем приятелски. Изобщо бяха крайно любезни", пише в публикацията си Коцев.
 
В сградата на ГДБОП полицаите извадили листове и казали, че през април от личния профил на Коцев във Фейсбук е имало публикация - "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи", която била заплаха към премиера. Коцев е заявил, че дори не помни какво е писал преди толкова време и попитал полицаите откъде знаят, че профилът ми не е бил хакнат.

Борисов: На никой не пожелавам да му показват документи, че има заплаха за живота му
 
"Те ми казват - сигурен ли сте, че ви е хакнат? Викам, господа, не съм сигурен в нищо. Защото, ако е хакнат, трябва да вземем всичките ви устройства от вас, с които е свързан профилът. Казах - а не благодаря!", пише още мъжът. Служителите на ГДБОП го питали защо е писал това срещу премиера. В отговор той им заявил, че България е свободна страна и всеки може да пише каквото иска във Фейсбук. Антимафиотите поискали това да бъде записано.
 
Те му казали, че той призовавал към бунт с този пост. След това под диктовка на полицаите Коцев трябвало да запише, че не желае да убива премиера. "Викам - ама наистина ли да го напиша? Те викат - не така, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах - ще го напиша, но не се разкайвам."
 
Полицаите го попитали дали контактува с човек с профил Ванче Михайлов. Коцев заявил, че не е сигурен, но смята, че познава такъв профил. Полицаите го питали дали познава и други хора, които псуват премиера и поискали имената им. Той отказал. След един час бил пуснат. "Казаха ми това си остава тук, нали! Викам да, ок". Коцев обаче се свързва с негов приятел журналист, за да информира медиите.