/ БГНЕС, архив
Вътрешният министър Младен Маринов призова да не се събират големи фамилии на трапези по Великден, тъй като това крие сериозни рискове. Според него това е по-опасно от струпването пред храмовете на Възкресение Христово. Маринов припомни, че първите два случая на заразата в страната, завършили фатално, тръгнаха именно от една такава фамилна трапеза в монтанско село.

МВР-шефът апелира хората да не тръгват по манастири, макар и те да остават отворени за празниците, ако има църква по-близо до дома им.

МВР ще следи през телефона нарушаващите карантината

"Ние правим едни стриктни мерки, но в същото време се мъчим да угодим на всеки на желанията. Ако там, където живее, има отворена църква, не е необходимо да пътува до Гложенския манастир", каза той.

Не виждам защо сме се се фокусирали върху църквите. Аз лично съм по-притеснен от това, което се случва по стари български традиции през почивните дни – да се събират големи фамилии на маси, да ядем, да пием, а в същото време ще застрашим изключително нашите възрастни родители. Искам да се обърна към всички – нека на този Великден да имаме смирение пред Бога, да направим това, което трябва за вярата, но да избегнем тези масови трапези, защото там е най-големият проблем за пренасяне на заразата. Едно от първите огнища с коронавирус беше станало точно от такова събиране, фамилно, без да се спазват правилата, виждате резултата“, припомни Младен Маринов.

402 души глобени заради разходки по паркове и градинки

Той посочи, че по негово разпореждане са спрени отпуските и почивките на всички в МВР, за да може да се гарантира спазването на мерките.

На въпрос дали ромите спазват мерките и има ли контрол, вътрешният министър призна, че има проблем с някои общности, които са по-недисциплинирани. Затова и от утре ще бъдат предприети допълнителни мерки в София в кварталите, където има нарушения.

Младен Маринов: Ще се налага принуда в ромските квартали (ВИДЕО)

„Ангажирал съм целия състав на жандармерията, който отговаря за София и Софийска област, така че да ограничим, доколкото е възможно. Става въпрос за огромен брой хора, колкото и да съберем полицията, те не стигат. Не трябва с физическа сила да въвеждаме мерките, а с убеждаване, там където не става – и с глоби“, посочи той.

Маринов отчете, че ако в началото е имало служители на реда по КПП-та и въобще, докато изпълняват служебните си задължения, без предпазни средства, то вече не е така.

"Има полицаи, които имат лични предпазни средства, но просто не ги ползват", призна вътрешният министър, като добави, че с очите си го видял, но вече не било така. Той оправда подчинените си, че това е в природата на полицая - първо мисли да свърши работата, а собствената си сигурност оставя на заден план.

Маринов участва заедно с премиера в срещата с патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод за мерките по Великден. Полицията ще дежури около храмовете, за да бъдат избегнати тълпи от богомолци, което е предпоставка за разпространяването на зараза.