От март до юни 60 самолета са транспортирали българско оръжие до летище „Жешов“, твърди бившият шеф на „Кинтекс“
Само за първите четири месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова, каза Александър Михайлов, бивш директор на "Кинтекс" ЕАД, съобщава БТА. 

Александър Михайлов обяви, че е получил официална информация от българското Министерство на външните работи за полетите с оръжие до полското летище.

“От нея е видно, че само за първите 4 месеца, до 30-ти юни тази година, са осъществени 60 полета от България, които са превозвали това оръжие до летището Жешов. Това означава, че самолети доставяли по 70 тона български оръжия за Украйна през ден, а калкулацията спрямо товарния капацитет на различните видове самолети показва, че България е доставила общо около 4 200 тона оръжие за 4 месеца”, уточнява още Михайлов, цитиран от БГНЕС.

Полското летище "Жешов" (Rzeszow) се посочва от чуждестранните медии за основен транспортен хъб за военната помощ за Украйна, каза Михайлов.  

Уволненият шеф на „Кинтекс“ ще покаже документи за оръжеен износ за Украйна

Той определи като скандални думите на Нинова от вторник, че през последните 2 месеца не е провеждала заседание на Комисията, която издава разрешенията за експорт на оръжие.

“Според цитираните от нея данни в момента договори за 1 млрд. евро без никакво основание са задържани".

“Представете си какви са пропуските за българската икономика и индустрия,” коментира Александър Михайлов и допълни, че явно причина за това е предизборната кампания, защото досега е имало практика разрешения да се издават от нея дори за ден. Той призова секторът да спре да бъде използван за политически цели и в максимално кратки срокове износът по сключени договори да бъде възстановен.

“Ако продължава още 3 месеца това партийно надлъгване ще унищожим индустрия, градена с години”, обясни още той. Според Михайлов, Корнелия Нинова поставя капан на Радев.

“Ако неговият кабинет ако не разреши износа по натрупаните в Комисията заявления, ще се генерират протести от бранша и претенции към държавата за неустойки и пропуснати ползи, а ако експортът бъде одобрен, то тя ще прокламира, че българско оръжие отива в Украйна през трети страни, нещо което самата тя разрешаваше в продължение на месеци”, зави още той.

Относно изявлението на Нинова в четвъртък, че бившият директор на “Кинтекс” е търговски директор в друго частно дружество, Михайлов определи като категорична лъжа и добави, че това е предмет на две от делата, които е завел срещу Нинова. “Три месеца преди да встъпя в длъжността си на директор на “Кинтекс” съм прекратил участието си в други дружества. Лъжа е и че Кинтекс е бил представител за “ВМЗ-Сопот за пазара в Египет”, обяви още той.

"След лъжливите изявления на Нинова по мой адрес на 8 юни, аз установих и скандална сделка за доставка на оръжие за Украйна през румънска фирма на обща стойност 200 млн. лв., като първият транш е за 60 млн., но доставката е била отказана заради дефекти", обяви още Михайлов като уточни, че в основната си част оръжията се състоят от 122 милиметрови изстрели и 122 милиметрови снаряди.

“Това може да доведе до влошени отношения както с румънската, така и с беларуската страна”, завърши още той.



 
БТА/БГНЕС