Бъдещето е на машинното гласуване и на интернет гласуването”. Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела норма”. Компанията доставя всички машини за гласуване у нас.

Хората са по-умни от машините. Но машините са по-точни в рутинните действия. А провеждането на изборите е твърде елементарна процедура, за да може една машина да сбърка”, заяви Тодоров.
 
„Цялата ни финансова, данъчна, митническа система, почти целият ни живот е базиран на компютри. Ако смятаме, че бъркат, трябва се усъмним в целия си начин на живот. Машините не бъркат, те изпълняват рутинни алгоритми, затова са много по-добри по смятането, отколкото хората”, заяви Тодоров.

По думите му на последните избори, там където са се появили проблеми, е можело да бъдат отстранени от техници на компанията. Решението за директното им изключване било на ЦИК.

Тодоров обясни, че при зададените за момента условия за предсрочния вот, няма да има нужда от още машини за страната, но за секциите в чужбина ще трябват още около 400-450.
NOVA