Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците
95654
Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците
  • Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците
Работниците на фалирали предприятия ще могат по-лесно да получат забавените си заплати. Това стана факт след като мнозинството в пленарната зала прие предложенията на омбусмана Мая Манолова за промени в Кодекса на труда.
 
С измененията се улеснява пътят на служители на фалирали фирми и предприятия към по-лесно и сигурно изплащане на заплатите.
 

След като в края на миналия месец предложенията на обмудсмана Мая Манолова бяха отхвърлени в пленарната зала, днес те вече са факт. Всички работници, които през последните три години, не са си получили заплатите, вече ще могат да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия, каза Манолова. Тя подчерта, че вече ще бъдат забранено и няма да е възможно да се продават фирми на клошари с цел некоректни работодатели да избягат от своите работници и от това да им платят дължимото.
 
"До тези промени се стигна заради усилената работа на народните представители. Това е законопроект, за който и аз като омбудсман съм положила най-много усилия, не беше лесно, минахме през всичко - дълги заседания, разговори, увещания през сълзи, заплахи, молби, но в крайна сметка се обединихме около тези текстове, които ще направят коледните и следващите празници за хората с неплатени заплати малко по-добри", коментира омбудсмана.
 
Манолова посочи, че те няма да могат веднага да си получат парите, а този процес ще се развие в рамките на следващата година. Нито лев, който е дължим на работник, няма да бъде загубен, увери общественият защитник.

По последни данни на Главна инспекция по труда неплатените възнаграждения са около 30 млн. лв., така че сумата, която ще трябва да плати Фондът за гарантиране на вземанията, няма да разклати стабилността му, допълни още общественият защитник.