/ БГНЕС
Майките на деца с увреждания започнаха информационна кампания, която цели да покаже, че в България няма социална политика за хората с увреждания. Тази сутрин майките дадоха старт на инициативата с раздаване на брошури пред Националния дворец на културата, където се провежда международна конференция за Европейския социален стълб. На фона на поредните изказвания за напредъка в политиките спрямо хората с увреждания, деца с увреждания умират от глад, жажда и студ до телата на починалите си родители, заяви Кристина Николаева, една от майките организатори на палатковия лагер зад парламента.

Протестиращите майки ще съдят хората, които ги дискриминират
 
В европейските държави на хората с увреждания се прави медицинска оценка, която показва трайните им дефицити, и се определят механизми за компенсирането им, като рехабилитация, помощни средства, лекарства, терапия с различни специалисти, както и бюджет за лична помощ, който се управлява от човека с увреждане или от неговия родител.
 
В България има ТЕЛК, който оценява негодността на човека с увреждане, родителите сами търсят лечение и рехабилитация за децата си, няма осигурени медицински консумативи, липсват лекарства, а помощните средства се полагат без да се оценяват индивидуалните потребности. Това сравнение е дадено в брошурата на протестиращите майки, която от днес се разпространява в цялата страна.
 
Родителите на деца с увреждания продължават да настояват за приемане на закона за личната помощ и обясняват липсата на консенсус по това искане с отсъствието на воля от страна на управляващите. Сред тях бяха Весела и Валентина:
 
Тук става въпрос за много пари, засягаме интереси на национално-представителните организации, може би някъде на по-високо ниво. Този протест е свързан със Закона за личната помощ и той ще продължи дотогава, докато има някаква яснота какво ще се случи с този закон и дали той ще бъде приет. А от тук нататък има толкова много неща, за които трябва да се преборим и борбата ще бъде дълга и тежка“, казаха майките.

Майките на деца с увреждания все още чакат да бъдат чути
 
Според подготвения законопроект за личната помощ, ползвателите на лична помощ ще бъдат деца или пълнолетни хора с трайни увреждания, които имат нужда от чужда помощ.
 
Документът от ТЕЛК ще дава правото на човек да бъде оценен, дали има нужда от такава помощ, но няма да се вземат процентите, записани в този документ, обясни Кристина Николаева, една от майките:
 
„Моето дете е с 80%. Щях ли да съм от организаторите на протеста и да участвам в разработването на закон, който би дискриминирал собственото ми дете“.
 
Законопроектът и възможностите за неговото внасяне в Народното събрание ще бъдат обсъдени днес, на дискусия при националния омбудсман Мая Манолова.