/ БГНЕС, архив
Вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора, смята зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов
Комисия от Министерството на правосъдието ще провери днес в Ловеч обстоятелствата около отклонилия се затворник. Това каза пред депутатите в Народното събрание зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, който предостави информация по искане на групата на БСП.
 
Осъден за блудство и кражби избяга от затвора в Ловеч (СНИМКА)

Проданов обясни, че към 10.30 ч. вчера служител на фирма, с която държавното предприятие "Фонд затворно дело" има договор за отдаване на труд, е информирал ръководството на затвора в Ловеч, че един от работещите лишени от свобода се е отклонил от работния обект.
 
"Беше ни докладвано незабавно, до обяд беше сформирана комисия на най-високо равнище, която днес е в Ловеч и ще извърши проверка на обстоятелствата около този инцидент, посочи той. Проверката ще покаже какъв е конкретният проблем. Вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора дали този човек да бъде пускан на работа на открит външен обект", посочи Проданов.
 
Избягалият затворник Борис Иванов е имал съучастник
 

Избягалият в Ловеч затворник Борис Ангелов Иванов
МВР


Към вчера в общежитията от открит тип в цялата страна е имало 1899 души лишени от свобода, поясни той. В рамките на вчерашния ден 802 от тях са били на работа на външни открити работни обекти, където по принцип няма охрана, допълни зам.-министърът.
 
Променят правилата за охрана на затворниците, които работят извън затвора

Проданов заяви, че от 2009 г. насам има една устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се затворници и те са под 10 души на година. Въпросът според зам.-министъра обаче има и принципно измерение.

"В нашата теория се отделя едно значимо място на превъзпитанието на лишените от свобода. За съжаление промените в икономическата конюнктура не ни позволяват да организираме значима стопанска дейност на територията на самите затвори. Работата на тези открити работни обекти е сериозна алтернатива за полагане на труд от лишените от свобода. Ние на този етап не бихме могли да се лишим от тази алтернатива", коментира Проданов.
 
Продължава издирването на избягалия затворник

Трябва да си поставим въпроса какви места за лишаване от свобода подхождат на демократична България - да наблегнем на труда и превъзпитанието на лишените от свобода или да наблегнем на изолацията на тези хора, заяви той. Това е важен обществен въпрос, който стои и на вашето внимание, обърна се Проданов към депутатите.
 
БСП иска обяснения от двама министри за новото бягство от затвора

От БСП възразиха срещу това, че в зала не са министрите на правосъдието и на вътрешните работи.
БТА