/ БГНЕС, архив
Комисии отхвърлиха искането за референдум срещу строителството в
93134
Комисии отхвърлиха искането за референдум срещу строителството в
  • Комисии отхвърлиха искането за референдум срещу строителството в
Без референдум в столичния квартал „Младост”, решиха ресорните комисии към местния парламент. Като мотив определиха, че предложението за допитване дали да се наложи мораториум върху строителството в квартала и дали да се промени устройственият план на района е незаконосъобразно.

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че ако се въведе пълна забрана за строеж в района, към общината ще „завалят” искове за милиони левове. Кметът на „Младост” Десислава Иванчева пък се закани да организира протести и да съди Столична община.

СОС обсъжда предложението за допитване в "Младост" на 6 април

Сагата с местния референдум
в столичния квартал „Младост” върви към заключителна фаза. И всъщност такъв по всяка вероятност няма да има. Според ресорните комисии в Общинския съвет въпросите, които са включени в допитването, са незаконосъобразни.

Въпреки това, бе дадена възможност на инициаторите да редактират въпросите, така че допитване да има. На този етап, обаче и това не се случва.

Председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов е на мнение, че така поставените въпроси са опасни за района. "Това ще навреди не само на частния интерес, което в момента се цели очевидно, но ще навреди и на обществения интерес, тъй като и всички други инициативи, които са и общински, свързани и с училища, детски градини, спирки и най-малките обекти, които биха възникнали като необходимост да се направят, ще бъдат парализирани", каза той.
 

Кметицата на столичния район Младост Десислава Иванчева
БГНЕС, архив

Кметът на района Десислава Иванчева причисли гласовете, които тя е получила на частичните местни избори към тези за допитването и заяви, че ще организира протест в защита на референдума. "14 000 гласа, 30 000 гласа, това са гласове, които реално са гласували за дадената промяна, не са гласували за мен като Десислава Иванчева. Ще поканя всички от СОС и гражданите на "Младост" в понеделник вечерта на кафе-митинг в защита на референдума и за отстояване на последващите ни действия", каза тя.  
 

Главният архитект на София Здравко Здравков
БГНЕС, архив

Главният архитект на София Здравко Здравков се обърна към кмета на „Младост” и инициаторите на допитването и ги помоли да внимават какво обещания дават. "Бъдете внимателни какво обещавате на хората. Урегулирани един път поземлени имоти могат да се урегулират само по желание на собственика. Това ще ни доведе до редица искове. Те ще валят към Столична община. Наистина подробните устройствени планове имат своите недостатъци. Да налагаме цялостни мораториуми може би звучи много готино, но утре някой трябва да плаща така наречения масраф", каза Здравков.  

Близо 12% от зелените терени в квартал „Младост” са частна собственост

Последната дума има местният парламент.

Инициативен комитет внесе близо 13 500 подписа за налагане на своеобразен мораториум върху строителството в четирите части на "Младост". След проверка стана ясно, че валидните подписи са малко над 8800. Съгласно закона предложението за провеждане на допитване трябва да бъде обсъдено от Столичния общински съвет. Заседание по темата е насрочено за 6 април, а дотогава комисии трябва да предложат проект за решение.
БТА