Командирът на военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков
Командирът на военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков / БГНЕС
Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков два пъти е отказал на Антикорупционната комисия да предостави исканите от нея документи, свързани с провеждащата се проверка срещу президентската съпруга Десислава Радева.

От КПКОНПИ изпратиха до медиите две писма на ген. Стойков, с които той отказва предоставянето на изисканата допълнителна информация. В първия случай мотивът е липса на законово основание, а във втория - изтичането на давностен срок.

В едно от писмата се казва, че „Румен Радев е освободен от длъжността „Командир на ВВС“ и от военна служба на 16 август 2016 г, а трудовият договор с Десислава Генчева е прекратен през септември същата година.

Писмо от командира на ВВС от 10 май 2019 г.

Писмо от командира на ВВС от 27 май 2019 г.


На 30 януари военният министър Красимир Каракачанов възложи на началника на отбраната ген. Андрей Боцев да извърши проверка и да излезе с доклад по случая. Той бе готов на 7 февруари, а в него не бяха констатирани нарушения.

Проверката срещу ген. Цанко Стойков завърши без предложение за наказание

Проверката трябваше да покаже какво точно е искала КПКОНПИ във връзка с назначаването на Радева като пиар на ВСС, както и дали командирът е укрил документи. Преди дни от прокуратурата разпространиха аудио записи от предполагаем разговор между Стойков и президента Румен Радев. От разговора се предполага, че Стойков може да е възпрепятствал разследване на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Димитър Стоянов: Аз съм Митко от записа, гласът е на президента

От своя страна главният прокурор Иван Гешев заяви, че записът с президента е от разследване на фирма, доставчик на армията.