/ iStock/Getty Images
Прогноза за времето
101109
Прогноза за времето
  • Прогноза за времето
През следващите дни времето се разваля и за известен период ще се лишим от слънчевата и топла пролет. Това сочат средносрочните модели, представени в „Дарик кафе“.
 
Още днес следобед ще започнат превалявания на места в страната, които ще продължат до края на деня. Утре в част от Североизточна България и южните части, както и в четвъртък на изолирани места, може все още да има превалявания, но те ще са слаби.

дъжд пролет времето
iStock/Getty Images

Дневните температурите ще се понижат, но все пак ще бъдат между 12 и 17 градуса, ще има повече облаци, но не се очаква сериозно застудяване.
 
Сутрешните градуси в четвъртък и петък, най-вече във високите полета на Западна България, е възможно да са отрицателни. През деня също ще остане студено.
 
Развалянето на времето през следващите дни, обаче, няма да е толкова сериозно и за дълго, още събота слънцето се завръща и през уикенда ще се радваме отново на хубавото пролетно време.

пролет слънце слънчево време
iStock/Getty Images

Другата седмица се очакват повече дъждове. Още в понеделник от север - северозапад разширяващ се фронт на високо атмосферно налягане ще донесе вятър, облаци и превалявания.
 
Вече във вторник, сряда и особено след четвъртък (след 4 април) атмосферната циркулация над Южна Европа и над Средиземноморието най-вероятно ще се промени, ще започнат да се формират и циклони и след 4-5 април времето у нас се очертава да бъде облачно и дъждовно за по-голям период от време. Дори е възможно да продължи до 10-12 април.

дъжд пролет дъждовно време прогноза
iStock/Getty Images

Така ще изпратим март със сравнително хубаво време, въпреки временното и краткотрайно влошаване, но ще посрещнем април с дъжд, облаци и по-ниски температури.  
 
Морското крайбрежие пролетно време е с различен климат. Когато във вътрешността на страната е по-горещо и температурите са над 20-25 градуса, по крайбрежието на морето е по-хладно и това е, защото морската вода все още не се е затоплила. Затова по Черноморието е по-хладно, въпреки че в останалата част от страната вече е дори с елементи на лято. Така ще се усеща и в следващите 10-15 дни. 

време дъжд
ThinkStock/Getty Images

По-хладното време ще удължи и зимния сезон във високите части на планините. Това е така, защото във височина топенето на снега ще бъде забавено заради по-ниските температури и захлаждането през следващите дни.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg