/ БГНЕС
Камерите на КАТ слепи за превишена скорост, ако минава повече от една кола
95276
Камерите на КАТ слепи за превишена скорост, ако минава повече от една кола
  • Камерите на КАТ слепи за превишена скорост, ако минава повече от една кола
Камерите на КАТ са слепи за превишена скорост, ако минава повече от един автомобил. Това стана ясно от думите на началника на група „Видеонаблюдение” към СДВР старши комисар Николай Крушарски, пред Дарик. Той допълни, че със същите устройва работят и полицейските екипи в чужбина. По думите му, обаче, в столицата се издават над 5000 електронни фиша за превишена скорост на месец.
 
Ако ежедневно минавате с превишена скорост покрай камера на КАТ при натоварен трафик и около вас има други автомобили, напълно възможно никога да не получите фиш за това нарушение.
 
Всеки трети нарушител на пътя не спазва ограниченията на скоростта

Основните цели за поставяне на камери по пътищата са превенцията и намаляване на пътнотранспортните произшествия, както и ограничаване на възможностите за корупция. Старши комисар Николай Крушарски коментира, че все пак е възможно да се мине с превишена скорост покрай устройствата и нарушителят  да не бъде глобен.
 
"Спазвайки законодателството, трябва да докажем, че именно нарушителят е извършил конкретното нарушение. Това безспорно доказване е в рамките на засичането на уреда, на засичането на превишена скорост автомобилът трябва да бъде сам. В района на засичането на скоростта не трябва да има два или повече автомобила", каза Крушарски.
 
Има ли ефект от премахването на табелите за камери по пътищата?

Едно от най-често срещаните нарушения на закона по пътищата  у нас е превишаване на допустимата скорост. Според Крушарски именно това е основната причина за тежките пътнотранспортни произшествия. По думите му една стационарна камера заснема над 200 автомобила с превишена скорост на ден.
 
"За да бъде платена глоба, тя трябва да се връчи. След като е връчена и не е платена, се прави справка и неплатената глоба след изтичането на сроковете, предвидени в закона за доброволно плащане, се праща за принудително събиране от НАП. Това е начинът, по който се борим с неплащането на тези санкции", коментира шефът на отдел "Видеонаблюдение" в СДВР.
 
Шуменец получи 26 фиша наведнъж, шофьор без книжка дължи 7720 лева

До момента в столицата има 4 стационарни и 9 мобилни камери, които се намират на най-натоварените пътища, където често стават сериозни катастрофи.