/ Дарик Бургас
Днес ще бъдат отворени шестте оферти за ТОЛ системата.Регионалният министър Николай Нанков заяви, че процедурата е насрочена за 17.00 ч. в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като възложител на обществената поръчка. Според него са одобрени всички кандидати, подали оферти.

Държавата ще прави предприятие за въвеждане на тол системата

„Надяваме се, че ще успеем. Генерирахме 6 оферти, процедурата беше по обжалване на този етап, заради краткия според някои кандидати срок и в момента сме на третия етап – отваряне на офертите“, допълни той. „За нас е изключително важно максимално бързо да въведем системата“, заяви министър Нанков пред БНТ. Според него тя ще генерира ресурс, който ще се използва само за подобряване на инфраструктурата и подобряване на безопасността.

Колко ще струва изграждането на тол системата?

Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване на пътищата, каза министърът. От МРРБ обмислят да въведат гъвкава политика при определяне на цените на електронните винетки и ТОЛ таксите.

Прогноза: Приходите от винетки ще се увеличат с 20 милиона към края на годината

Държавата има и резервен вариант как да гарантира безпроблемното функциониране на системата. За целта ще създаде държавно предприятие, което да изгради и експлоатира системата за събиране на ТОЛ такси от товарните камиони.

„Основната логика на ТОЛ системата е, че тя ще въведе наистина една справедливост във връзка с облагането при преминаването през републиканските пътища, защото в момента пътния сектор за съжаление, това е една от големите несправедливости по настоящем се издържа от леките автомобили. Повече от две трети от ресурса, който генерираме на годишна база като постъпления идва от собствениците на леки автомобили. С ТОЛ системата знакът ще бъде точно обратен“, твърди Нанков.

Ще плащаме тол такси на половината пътища

Около 50-55 % от републиканската пътна мрежа ще попадне в обхвата от системата. Тя ще бъде само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. Ще може да се предплаща и за маршрут. За леките автомобили се запазва винетния модел, но ще бъдат въведени електронни винетки. Така на хората няма да им се налага вече да си купуват стикери и да ги лепят по стъклата. Цените на електронните винетки няма да бъдат повишавани. Нещо повече - ще се въведат еднодневни винетки и такива за уикенда.
БГНЕС