/ Thinkstock/Getty Images
Извинителните бележки за училище ще се заплащат по преценка на джипито, но стойността им няма да може да надвишава 3 лева.
 
Това стана ясно след среща на Българския лекарски съюз с ръководството на здравната каса, по време, на която бе договорено извинителните бележки да не влизат в пакета от услуги, който касата заплаща на общопрактикуващите лекари.

Между 1 и 5 лв. искат джипитата за извинителна бележка
 
Причината за решението била в това, че издаването на извинителна бележка било административна, а не лечебна дейност. На фона на поредните скандали в здравеопазването лекарите успяха да се договорят с касата за тазгодишния рамков договор. Над 90 процента от предложенията им са били приети от надзорния съвет на касата, съобщи председателят на лекарското съсловие д-р Венцислав Грозев.
 
„Този въпрос с плащането на бележката се прие, че ще бъде извадено от пакета на общопрактикуващите лекари и ще бъде на стойност не повече от 3 лева. Излиза от пакета, защото това е административна история, тя не говори за дейност“, допълни Грозев.

Лекарският съюз иска повече пари за джипитата
 
„Над 90 процента от това, което Българският лекарски съюз предложи в последния момент като промяна на текстове, е прието от Надзорния съвет. Можем да създадем действително един сравнително добър договор и значително по-добър от този за 2017 г. Завишени са както обемите, така и финансови параметри - над 136 клинични пътеки са повишени, ситуациите в първичната извънболнична помощ са на стойност 14 млн., които са факт. 10-те милиона са факт вече в специализираната извънболнична помощ и над 148 млн. в болничната в сравнение с 2017 г.“, каза още той.