Шефката на Екокомисията в НС отказала да стане зам.-министър
Председателят на Комисията по околна среда и водите в НС Ивелина Василева разкри в предаването "Събуди се" по NOVA, че е получила покана от екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро да стане заместник министър на екологията, но тя отказала.

„Гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам. Но аз съм председател на Комисията по околна среда и водите в НС. Смятам, че мястото ми е в Народното събрание”, каза Василева, която вече беше екоминистър в предходния кабинет на Борисов.

Тя увери, че прехвърлянето на вода от язовир „Белмекен” към Перник през водопреносната мрежа на София няма да засегне жителите на столицата.

Фандъкова: Намалее ли водата в София, спираме подаването за Перник

„София се водоснабдява основно от язовир „Искър”, там има вода поне за 3 години напред”, заяви Василева.


Председателят на Комисията по околна среда и водите в НС отбеляза още, че е необходимо да се положат много усилия за модернизацията на ВиК мрежата, защото водата е изключително ценен ресурс.

„Това, което е допуснато да се случи в Перник, е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно. От управленска гледна точка отчитам, че е имало пропуски и грешки. Трябвало е да се вземат мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта началото на лятото”, коментира още Василева.

Правителството с решение на кризата: Вода за перничани от „Белмекен” през София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тя обясни, че и ВиК дружеството, и общината, и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовира, затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.

„Важно е, че още когато беше установен проблемът, правителството взе светкавични мерки и вчера беше оповестено решението, което ще облекчи положението в Перник. Чест прави на премиера, че се ангажира с решаването на спешните въпроси и с отпускането на средства”, заяви Ивелина Василева.






 
NOVA