Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов / БГНЕС
Доброволно постъпилите за военна служба да имат привилегии при кандидатстването в университет или за работа. Тази идея лансира в кулоарите на парламента военният министър Красимир Каракачанов. Правителството подготвя законопроект за доброволната военна служба, които ще засегне младежи и девойки, желаещи да служат. Предстои експертите да решат дали доброволната служба да бъде 6 или 9 месеца.

Въвеждат доброволна служба в България
 
Идеята за военно обучение не е нова, но сега се подготвя законопроект за доброволната служба. И още от идеите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
 
„Тези български граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време, за да служат на страната си, да получат военни способности, за да могат да я защитават, след това да се ползват от определени предимства при постъпване на работа, при кандидатстване във висше училище и т.н.“, каза министърът.

Адвокат Георгиев: Говоренето за задължителна казарма е популизъм
 
Според Каракачанов още тази година военното обучение в училищата може да бъде въведено експериментално.
 
В тези градове, в които има военни училища или големи гарнизони и могат да се осигурят квалифицирани преподаватели, посочи той. Подходящи градове, според министъра, са Варна, Бургас, Велико Търново и Пловдив.

Правителството дава 5 млн. лв. на Морското училище за ремонти
 
Дали обаче можело да се случи според Каракачанов зависи от финансовия министър Владислав Горанов.