Задава се драстично поскъпване на храните, заради скока в цената на природния газ. Хлябът например ще се продава с около 15 на сто по-скъпо, съобщи NOVA. „Косвено ще имаме промяна. Транспортните средства много са на газ. И при производителите също ще има ефект - цената на самото зърно”, смята хлебарят Александър Дерижан.

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?

Той е производител занаятчия. Но и големият бизнес  признава страховете си, макар на пръв поглед не толкова големи. „Бюджетът за хляб на едно българско семейство, традиционно купуващо 15 хляба на месец, няма да бъде повишен с повече от 1 лев за целия месец”, пресмята Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Но цената на газа ще има и друго отражение - върху цените на торовете, в транспорта и логистиката. „Бизнесът трудно би поел това увеличение от 30% за своя сметка. Картината не е никак розова”, добавя Марияна Кукушева. Хлебарската асоциация призовава за намаляване на Данъка добавена стойност, което да компенсира очакваното оскъпяване на хлебопроизводството.

Предлагат поскъпване на парното и топлата вода

„Ние сме известни, че сме на едни от челните места по консумация на тестени продукти. Това не е лошо, ако са направени с качествени суровини”, коментира още Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Честното калкулиране на образуващите елементи в цената на хляба неизбежно ще доведе до нейното покачване, категорични са хората с брашно по ръцете. 
 
nova.bg