/ БГНЕС
Българинът ще се срещне с Рафаел Надал в следващия кръг
Григор Димитров ще играе на първи полуфинал този сезон. Водещият ни тенисист взе сладко отмъщение от Стан Вавринка в Акапулко, след като го надигра с 6-4 6-4 и спря серията му от пет поредни победи в срещите помежду им. След тази победа, българинът си осигури сблъсък с Рафаел Надал в слеващия кръг.

Шампионът от 2014 г. сервираше на много високо ниво, възползва се максимално от грешките на 34-годишния си съперник и за втори път в своята кариера ще играе във финалната четворка в турнира. Активът му в мексиканския град вече е 11-2, а в същото време успя да стопи пасива в общия баланс срещу Стан до 5-7.

В ключовите моменти Димитров играеше на върха на възможностите си. И форхендът, и бекхендът му бяха много стабилни, разнообразяваше играта често със сечени бекхенди и преливане от защита в атака, като по този начин си осигури мач срещу Рафаел Надал или Сунуо Куон за място на финала.
 

За Григор предстои и четвъртфинал на двойки. Двамата с Тейлър Фриц играят срещу вторите поставени Лукаш Кубот и Марсело Мело след необходимата почивка, тъй като и двамата се класираха на полуфиналите на сингъл днес.

Двамата за последно играха в първия кръг на Мастърса в Синсинати миналата година. Швейцарецът тогава сервираше три пъти за успеха в третия сет, но вдъхновената игра на българина го притисна до стената и трикратният „мейджър“ шампион трябваше да се измъква в тайбрек.  

Сега обаче Григор Димитров показа класата си срещу Стан. Той се класира до тази фаза на Abierto Mexicano Telcel, след като спаси два мачбола и направи обрат срещу Адриан Манарино 6-7(8) 6-2 7-6(2) в изключително драматичен двубой, продължил близо три часа. Преди това надделя над Дамир Джумхур с 6-3 6-3.
 

Водещият ни тенисист е шампион в Акапулко от 2014 г., когато записа първото си участие. Тогава бившият №3 преодоля последователно Маринко Матошевич, Маркос Багдатис, Ернестс Гулбис, Анди Мъри и Кевин Андерсън, за да стигне до отличието. Сега пред него стои нова възможност да го стори.

Вавринка започна мача с „мисхит“ от бекхенд, а после допусна още една грешка и Григор поведе с 30-0. Първият сервис на швейцареца не влизаше в игра, а Димитров се възползва. Търпеливо изгради атака от форхенд, навлезе навътре в корта и си осигури три брейкбола. Стан отново игра на втори начален удар и бе пробит на нула.

За разлика от опонента си, българинът започна с много добро сервиране. Насочи хубав начален удар по правата и уверено завърши от форхенд, после използва сервис в тялото и атакува колебливия в началото бекхенд на Вавринка, за да може да направи серия от осем поредни точки и да затвърди пробива.

Гришо се измъчи, но продължава напред в Акапулко

Шампионът от 2014 г. показваше добра защита, а само в първите три гейма швейцарецът допусна шест непредизвикани грешки. При 1-2 обаче вкара топка на линията, а после поведе с 30-0. Въпреки това Григор продължи да играе чудесно на първи начален удар. Бе пропуснал да вкара само един от началото на срещата и обърна до 3-1. В шестия гейм Вавринка вдигна нивото си и изстреля форхенд уинър по диагонала, за да поведе. Макар Димитров да сервираше много добре за пореден път, Стан разчиташе на точната дължина в ударите си, която затрудняваше българина, и достигна до брейкбол. Топ тенисистът ни спечели дълго разиграване, но след това трикратният шампион от Големия шлем се възползва от двойна грешка на Григор. Световният №22 сгреши от бекхенд при последвалото разиграване и пробивът бе върнат за 3-3.

Швейцарецът изпитваше проблеми да задържи равнището си на игра и грешките му отново се натрупаха, за да може Димитров да стигне до 40-15 още в следващото подаване на Стан. 34-годишният тенисист пресили форхенд в аут и бързият рибрейк за българина беше факт – 4-3.

Григор се чувстваше комфортно на мрежата през седмицата до момента, но Вавринка го затрудни максимално при едно от излизанията му и поведе с 30-15. А след това швейцарецът смени темпото и завърши форхенд по правата, за да стигне до точка за връщане на пробива. Шампионът от 2014 все пак запази концентрация и изгради солидна атака от форхенд страната, за да може да вземе аванс от 5-3.

Григор Димитров продължава напред в Мексико

Сервирайки за спечелване на сета, топ тенисистът ни допусна двойна грешка при 15-15. Показа, че може да се справя с подобни опасности и бързо стигна до два сетбола. Игра на втори начален удар, Стан навлезе в корта и сгреши, за да загуби частта с 4-6.

Втората част започна с размяна на две подавания на нула от страна на двамата тенисисти, които намираха постоянството в играта си.

Вавринка започна петия гейм с двойна грешка, а после Димитров реализира точката на мача – изстреля бекхенд ретур по правата, след като бе изтласкан от корта. Успя бързо да реагира на следващия сервис на Стан и поведе с 40-0. Швейцарецът обърка форхенд и пробивът за Григор бе факт за 3-2.

Гришо стартира с победа на двойки в Акапулко

Трикратният шампион от Големия шлем поведе с 30-0 от посрещане, но шампионът от 2014 проведе следващите разигравания по перфектен начин. Използва максимално форхенда си и изравни, но после Вавринка стигна до точка за рибрейк. Въпреки това Димитров пласира втори пореден форхенд по късия диагонал, излезе на мрежата и завърши, а след това свали топката ниско в краката на излезлия на мрежата швейцарец. Още първият геймбол бе реализиран и Григор затвърди преимуществото си след 4-2. Всичко това повлия на Вавринка, който изостана с 0-30 в следващото си подаване. Българинът отново пое контрол в разиграването и се добра до три поредни „скрити“ мачбола. Швейцарецът вкара добър втори сервис, а после драйв волето му направи резултата равен. Стан стигна до преимущество с топка на линията и остана в мача след директна точка от начален удар – 3-4.

Пропуснатите шансове, изглежда, не нарушиха ритъма на Григор. Той отново изстреля неспасяем форхенд по правата и поведе с 30-0. Трикратният шампион от Шлема спечели дълга размяна на бекхенди и изравни, но после Димитров перфектно го атакува на тази страна и стигна до геймбол след 30-ата непредизвикана грешка на Стан. Бившият шампион показа отлична защита и остана на гейм от успеха.

Справи се отлично в последното си подаване и завърши мача с 6-4 6-4, за да се класира на полуфиналите в Акапулко за втори път в кариерата си.
tenniskafe.com