/ DarikNews.bg
Всички инсталации, които изгарят отпадъци, ще минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Това гласят внесени от ГЕРБ поправки в законодателството, с които се цели завишаване на контрола и да не се допускат замърсявания.

Досега такава задължителна процедура по ОВОС се предвижда за истанлациите, които изгарят над 100 тона отпадъци на ден. С внесените промени такава процедура ще минават и тези, които изгарят до 100 тона. 

"Това, което ние предлагаме, независимо от обема и вида на отпадъка е, когато някой оператор представи инвестиционно намерение било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация, независимо от вида и количеството на отпадъка, процедурата, която да бъде приложима, да бъде задължителна оценка на въздействието на околната среда", поясни шефката на комисията по околна среда и водите Ивелина Василева, като добави, че това е най-тежката процедура.

Тя добави, че в това число се включват и експерименталните изгаряния на боклуци.

"На няколко места е имало експериментално изгаряне, което е минавало само със съгласието на РИОСВ. Сега, който желае да прави това, ще го прави след ОВОС. Това правим в грижа за хората, за околната среда, за да не се допускат замърсявания и опасения, че се прави без да е информирана обществеността", посочи тя.

"Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема, но в интерес на здравето на гражданите и опазване на околната среда в нашите предложения предвиждаме задължителна процедура по ОВОС. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции и да се даде възможност на гражданите в обществените обсъждания на съответните доклади. Това дава сигурност, че всяко едно такова инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората", каза и Даниела Дариткова.