/ БГНЕС
Елин Пелин иска бедствено положение, кофите с боклук преливали
98531
Елин Пелин иска бедствено положение, кофите с боклук преливали
  • Елин Пелин иска бедствено положение, кофите с боклук преливали
Обявяването на бедствено положение на територията на община Елин Пелин са поискали от местната администрация заради невъзможност да извозват боклука си от 9 август насам. Досега той е бил депониран в депото в Горна Малина, което към момента не работи, тъй като е в процедура по издаване на ново комплексно разрешително. От Общината в Горна Малина уточниха, че и техният боклук в момента се извозва на депото в Златица, договор с което имат и от Елин Пелин.

Закриха депото край Бучино, боклукът на Благоевград поема към съседни общини
 
Кофите на територията на Община Елин Пелин преливат от близо 10 дена. Причината за проблема обясни заместник кметът по екология в общината Николай Савов:
 
Депото вече една седмица не работи. Всичко резервно вече е запълнено и сме на прага на бедствено положение. Сезирали сме всички органи, изискали сме и от областния управител да обяви бедствено положение. Целта на това обявяване на бедствено положение, е, да имаме право да возим и на други депа, освен това, което е на Горна Малина“, каза Савов.

"Умни" кофи за боклук в Пловдив дават сигнал кога са пълни
 
Според кмета на община Горна Малина Ангел Жиланов обаче и към момента двете общини могат да извозват боклука си в депото в Златица, с което имат сключен договор: „Да, имаме сключен договор с депото в Златица. Колегите също имат сключен договор с депото там. Никой не е обявявал бедствено положение. Целият Благоевград депото е затворено и Дупница също. Проблемът е, че едно ново комплексно разрешително, подготовка, узаконяване и разрешаване трае между 8 месеца и 1 година“, обясни Жиланов.
 
В момента се работи по временно разрешаване на проблема, което трябва да отвори депото в Горна Малина до две-три седмици.