/ ThinkStock/Getty Images
Две българки са задържани в Турция, без да са им повдигнати обвинения. Жените са майка и дъщеря и са били на почивка. От българското посолство в Анкара са осъществили контакт с полицейския участък, където са задържани българките. От там са уверили, че жените са добре, но са отговорили, че с тях не може да бъде проведен разговор, докато не бъде получено разрешение от отдела за борба с тероризма. От Външно министерство съобщиха, че майката е освободена, но дъщеря й остава в ареста.

Български гражданин е подал сигнал в посолството ни в Анкара, че по време на лятната им почивка съпругата и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън. Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро. От там са отговорили, че за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. При разговор със служител от отдела за борба с тероризма е изяснено, че следствените действия продължават.

Две българки са арестувани в Турция по подозрение в тероризъм

Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове. Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни. В рамките на този срок или трябва да бъдат обвинени в престъпление или освободени.

От Външно министерство съобщиха, че една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й. Същевременно в Генералното консулство в Истанбул е получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.