пенсии
пенсии / БГНЕС, архив
Надзорният съвет на НОИ одобри промени в бюджета на държавното обществено осигуряване във връзка с планираното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли и повторното й вдигане от 1 октомври. Предвижда се от началото на юли минималната пенсия да стане 180 лева или с 11,5% по-висока спрямо сегашната стойност.

На този етап минимална пенсия от 300 лв. не е възможна, смята социалният министър
 
Следващото увеличение от октомври ще я направи 200 лева - още над 11% ръст. Със същите проценти ще се вдигнат и пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, и наследствените пенсии.

Симеонов: Ще продължим политиката за сближаване на минималната пенсия с прага на бедност
 
От 1 юли се увеличава и социалната пенсия за старост - от 118 на 121 лева. Това ще доведе до вдигане и на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната инвалидна пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия.

Пенсионери заплашват да съдят държавата
 
От НОИ съобщават, че общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст е в размер на около 100 милиона лева за тази година.