/ Thinkstock/Getty Images
В сряда вятърът от юг-югозапад ще се усили и в източната половина от страната и по северните склонове на планините временно ще е силен, но още преди обяд в източните райони ще се ориентира от изток, а в северните - от североизток. До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух.

цвете  сняг
Thinkstock/Getty Images

Истинската зима се върна в България

Ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, в северозападните райони - от сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от 3-4 градуса - в северните райони, до 16-17 градуса - в южните, в София - около 9 градуса.
 
Атмосферното налягане сутринта все още ще бъде по-ниско от средното за март. През деня ще продължи да се повишава и вечерта вече ще е по-високо.

жена кафе разходка зима сняг усмивка
Thinkstock/Getty Images

Мъж спаси от премръзване щъркели и ги приюти в дома си (СНИМКИ/ВИДЕО)

В планините ще бъде облачно, с превалявания от сняг, под 1600-1700 м - от дъжд, но през нощта срещу четвъртък границата на снега значително ще се понижи. Ще духа силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 7 градуса, на 2000 м - около 0 градуса.
 
Над Черноморието ще има значителна облачност, първоначално средна и висока. По-късно през деня от север на юг ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще се примесват и преминават в сняг. Ще духа предимно умерен източен, вечерта - вече североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 8-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 6-7 градуса.

чай дъжд прозорец
Thinkstock/Getty Images

Настъпва астрономическата пролет

В четвъртък - с умерен и силен вятър, от североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите също ще продължат, ще са повсеместни, в много райони - значителни. В Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийската низина - отначало дъжд, но със застудяването и там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг; само в крайните югозападни и в югоизточните райони ще остане дъжд. В комбинация с вятъра, на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.
 
В петък валежите ще отслабват, но едва привечер ще започнат да спират. Вятърът ще отслабне, в Западна България - чувствително. Ще бъде студено за март, с максимални температури в по-голямата част от страната около нулата, в крайните югозападни и в югоизточните райони - до 6-7 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik