Коронавирусът не е сезонен вирус, няма как да очакваме да изчезне с появата на топлото време, подчерта експертът
"Коронавирусът не е сезонен вирус. Няма как да очакваме да изчезне с появата на топлото време. Вирусът по принцип си живее и се разпространява от много топли райони”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов от Департамент "Имунология" в Института по микробилогия към БАН пред NOVA.

„Ясно е, че през последните дни има увеличен брой тестове. Ако се изчисли процентът на положителните проби спрямо тестовете, ще се види, че резултатът не е шокиращ. Нарастването на броя на заразените всъщност е доста бавно и плавно”, каза още той.

По думите му в момента лабораториите работят вече много по-добре.

Огромен брой потвърдени случаи на COVID-19, две са новите жертви


„Твърденията, че няма групов имунитет са безумни. Фактът, че разпространението е такова показва, че има такъв. Все пак разпространението е много малко на фона, на който може да се очаква”, коментира доц. Андрей Чорбанов.

Той смята, че съществува клетъчен имунитет, но трябва технологично време, чрез което да се докаже колко трае. И допълни, че няма нито един доказан случай в световен план за повторно заразен.

„Вирусът се разпространява най-вече сред хора, които са плътно заедно, например хората в домовете за възрастни, семейства. Огромният процент загинали хора в Швеция, Италия и Испания е в домовете за възрастни. Те не спряха свижданията", посочи още доц. Андрей Чорбанов.
NOVA