Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
По ръцете на Десислава Иванчева не са открити почти никакви следи от белязаните пари. Това заяви пред съда адвокатът ѝ Марин Марковски. Според него това е ясен знак, че Иванчева не може да бъде свързвана с „броене на пари” и основното доказателство срещу нея е неоснователно.

Самата Иванчева също отрече ръцете ѝ да са „светвали като коледна елха”, каквито твърдения отправи шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев. Според прокурора по делото обаче имало следи от маркировката по седалките и сенника на автомобила, което означавало, че Иванчева и заместничката ѝ – Биляна Петрова, са имали досег с парите.

Десислава Иванчева
БГНЕС

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)

Иванчева и Петрова бяха арестувани при зрелищна акция в центъра на София на 17 април, като Десислава Иванчева стоя няколко часа окована с белезници пред Спортната палата. Заедно с тях е обвинен и бившият кмет на район „Младост” Петко Дюлгеров.

До момента се разбра, че предприемачът, подал сигнала срещу Иванчева, е Александър Ваклин – собственик на „Ваклин Груп” ООД. Той и съпругата му, както и служителка на компанията, са дали показания пред разследващите.

Парите, открити в колата на Десислава Иванчева, са върнати на собственика веднага след обиска. По този начин е загубено ключово доказателство по делото. Такива твърдения отправи пред съда Марияна Тодорова – адвокатът на Дюлгеров. Според Наказателния кодекс веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство и могат да бъдат връщани по-рано само ако това няма да затрудни изясняването на обстоятелствата. Прокурорът по делото обаче отрече в съда парите да са връщани.

Иван Гешев за случая с Десислава Иванчева: Светнаха всички като коледна елха

Адвокат Марияна Тодорова допълни още, че на Петко Дюлгеров е обещано да излезе от ареста, при условие, че даде пълни показания. Иван Гешев обаче отрече с него да са сключвани договорки.

Пред съда Десислава Иванчева потвърди, че в деня на ареста е „пила кафе заедно с Петрова и Дюлгеров”, но отрече да са си разменяли пари. Според нея задържането ѝ е заговор, който цели да постави на поста ѝ заместника ѝ – Румен Русев.

Десислава Иванчева
БГНЕС

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОКАЗНИЯ АРЕСТ

Междувременно адвокатът на Биляна Петрова Ирен Савова, която е била и първа на мястото на задържането каза, че арестът е бил унизителен. На Иванчева и на Петрова не е било разрешавано да отидат до тоалетна и да пият вода. След като на Биляна Петрова ѝ прилошало и се наложило да отиде до тоалетна, белезниците ѝ отново не са били свалени и била придружена дори в самата тоалетна от служителка на реда.

По-рано днес от прокуратурата отрекоха да е разпоредена и да се извършва каквато и да е проверка за превишаване на правата на прокурорите и разследващите при ареста.

Говорителят на община „Младост“: Няма фирма и няма подкуп, това е инсценировка срещу кмета

По-рано през деня министър Цачева съобщи, че доколкото знае щяло да има подобна проверка и би било по-добре, ако операцията не се е случила в центъра на София. Вчера външният министър Екатерина Захариева заяви, че при ареста "леко са преминати границите". Това пък доведе до реакция от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, който попита дали това е позиция само на Захариева или на целия кабинет.

Десислава Иванчева
БГНЕС

Захариева обясни за позицията си за ареста на Иванчева

В момента Специализираният наказателен съд решава дали Иванчева и Петрова да останат за постоянно в ареста. Двете жени не бяха допуснати до журналисти и разговаряха с тях през заградителни стъкла.