/ БГНЕС
Народното събрание ще започне работа в сряда с изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов относно резултата от направеното изследване за коронавирус 2019 – nCoV в случая с украински гражданин и мерките, които са предприети в конкретния случай, както и как България се готви за такава епидемия.

Миналата седмица Ананиев участва в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, където заяви, че България е въвела ефективни мерки срещу коронавируса, съобразени с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

Симеонов: В Турция има 12 болни от коронавирус, искаме термокамери и изолатори на границата

„Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, включително координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог“, заяви в Брюксел българският здравен министър.

Работата на депутатите в пленарна зала ще продължи с процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и на процедурата за избор от Народното събрание.

Джафер: Абсолютен провал в здравеопазването и комуникационен проблем между НЗОК и МЗ

Както вече стана ясно, управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев освобождава поста през март. Тогава изтича неговият договор, тъй като той довършва мандата на предшественика си - професор Камен Плочев, който пък подаде оставка след скандал за дългове на Здравната каса към чужди болници.

Депутатите ще започнат работа в четвъртък с доклада за дейността на Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП).

През юли 2019 г. базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. НАП оспори наказателното постановление, а в парламента беше създадена Временната комисия за проверка на случая. За атаката срещу приходната администрация в ареста с най-тежката мярка за неотклонение е собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство за кибертероризъм. Освен това другото му обвинение е за организирана престъпна група с користна цел, на която е ръководител. В нея участници са търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.
БГНЕС