„Никога не съм давал рушвети. Но доколкото познавам Божков, той никога няма да плати от името на всички съдружници. Той може да ги накара да платят вместо него, но не и да плаща вместо всички”, обяви в ефира на „Здравей, България” бившият съдружник на издирвания бизнесмен Васил Божков – Цветомир Найденов.

Преди дни Васил Божков, срещу когото има 18 повдигнати обвинения и се укрива в Дубай, обяви, че Законът за хазарта е бил променен заради него срещу процент от печалбата за управляващите. 

Цветомир Найденов за Божков: Манол му беше приятел по едно време, видяхме какво стана

„Нашето семейство има 16% в Еврофутбол през друга фирма. Еврофутбол се контролираше от Васил Божков и ние няма как да не знаем, ако той е плащал някакви 20%, защото той щеше да ги удържи от нас, както и от гръцки си партньор”, смята той. Найденов отрече да е участвал в „Национална лотария”. Той потвърди думите на други съдружници на бизнесмена, че те също не са знаели за подкупи.

„Човек с 18 обвинения, всяко от което изисква пари кеш – мокри поръчки, купуване на културни ценности, поддържане на „армия от плеймейтки, търговията с влияние. В никое от тях няма даване на пари по банков път. Гледайки датите, за 2019 година, таймингът на теглене през октомври съвпада с изборите”, заяви Найденов.

Цветомир Найденов: В бележката Божков си признава, че ни е готвел ликвидиране

Той е убеден, че няма нищо компрометиращо в когото и да било. Божков правел внушения, защото такъв бил маниерът му на работа и за да дестабилизира правителството, което, според Найденов, си е свършило работата.

„Ако Божков е давал такса спокойствие 20% от печалбата на дружествата, които са спестявали данък. Тези 4 компании общо печелят по 200 млн. лв. за година. За 5 години това са 1 млрд. лева, а 20% от тях са 200 млн. лв. Той е извадил платежни документи за 12 млн. лева. Липсват 188 млн. лева от тази такса спокойствие, къде са?”, пита Найденов и подчерта твърдението си, че Божков прави внушения.

Бизнесменът разкри, че е бил принуждаван да плаща по 42 млн. лева, които са давани под формата на дарения за футболен клуб Левски

Цветомир Найденов: Божков е държал за любовници 70 жени на заплата по 5000 лв.

"Чувал съм от момичета, които са имали вземане даване с Божков, че е държал сакове с големи суми пари в офиса си", обяви още Найденов.

„Георги Кадиев внесе едно предложение, което за мен е крайно неразумно. Той вдигаше таксата за хазарта от 12 на 15%. С това може би е целял да извади очите на Божков, но по този начин му „изписа веждите”, защото по този начин монополизира бизнеса му. Нито един нормален конкурент от външен пазар няма да дойде и да се конкурира с Божков на местна почва. Доказателство за тези мои думи е онлайн хазарта, където той няма никакво влияние”, обясни Найденов.

Божков натискал сините фенове за протест срещу Борисов, след отказа им отрязал финансите (ВИДЕО)

Той е категоричен, че „технологията на измамата”, която е извършил Божков, е много проста. „Този член в закона не се чете от много хора. Освен това, Комисията по хазарта е много самостоятелен орган. Стига само да имаш добри контакти с двама-трима членове и председател, можеш да си правиш, каквото и Васил Божков правеше. Технологията на измамата за тези 700 млн. лв. е съвсем друга. Няма политик, нито финансов министър, който да толерира подобно нещо. Ако той имаше план да прикрие следите си, той бе много ясен”, обясни Найденов.
NOVA