Александър Андреев
Александър Андреев / БГНЕС
Близо 6 млн. и 800 хиляди българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори, които се провеждат утре. При нарушения в деня на вота, гражданите могат да подават сигнали до районните избирателни комисии. Това заяви в ефира на Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той напомни, че тази нощ сменяме часа и допълни, че членовете на секционните избирателни комисии задължително трябва да са запознати с това.

Ден за размисъл е, забранява се агитацията
 
Изборният ден започва в 07:00 ч. сутринта и приключва в 20:00 ч. на 26 март, като в случаите, при които пред изборното помещение има все още избиратели, които не са успели да гласуват, председателят и секретарят на секцията ще установяват тяхната самоличност, ще взимат документите им и ще трябва да ги допускат да гласуват, но не по-късно от 21:00 ч., обясни говорителят на ЦИК.

МВР открива линия за сигнали за нарушения на изборния процес
 
Хората могат да подават сигнали тогава, когато считат, че има нарушаване на изборния процес и съответно да обжалват решенията на секционната избирателна комисия, ако има отказ, за да бъдат допуснати до гласуване, пред Районната избирателна комисия, която се произнася по тези сигнали незабавно.

Колко бюлетини са отпечатани за изборите?
 
"В случаите, в които имат съмнение, че има нарушение, което не е относимо към изборния процес само по себе си, а по отношение на евентуално извършено престъпление или други нарушения, пред всяка секция ще има поставени телефоните и контактите за връзка с дежурния районен прокурор и с дежурния в районното управление, където хората могат да подадат сигнал", посочи още Андреев.