Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин
98300
Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин
  • Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин
Част от стара къща се срути върху магазин в село  Хайредин във Врачанска област. Няма пострадали при инцидента, станал миналата седмица. За сградата са подавани сигнали още през 2016 година от хора, живеещи в съседство. Общината предприела мерки тогава, но по думите на кмета на селото Тодор Тодоров процедурата била дълга, имало твърде много административна работа. Тодоров е категоричен, че общината е спазила закона и всички срокове са изпълнени.

Още през 2016 година съседи на необитаемата къща подали сигнали в общината, че сградата е опасна. Кметът на Хайредин Тодор Тодоров разказа пред Дарик, че още преди 2 години общината е взела мерки и е започнала процедура по уведомяване на наследниците на къщата. Старата сграда не е далеч и от средното училище в селото и били предприети мерки да се обезопаси къщата и наследниците да бъдат открити. "Събитията ни изпревариха със седмица преди крайния срок", каза Тодоров. А по повод инцидента разказа, че мъж и жена излезли от магазина секунди преди срутването на част от покрива и стена на къщата.

Тодоров обясни, че общината е спазила всички разпоредби по случая. "Няма такава формула да влезеш в чужда къща и да започнеш да събаряш", обяснява кметът по повод процедурата. "Няма как докато не получиш отговори от наследниците или техните откази, защото иначе е самоуправство", допълва Тодоров.

Кметът обясни, че според него  процедурата е много дълга и неефикасна както показва случаят. В същото време са подадени сигнали за още поне 5 къщи в района, но и по тях се извършва административна работа. "Тече уведомителен срок към кметовете на населените места, които август ще ни дадат отговор за сгради на тяхна територия по селата. Да ми дадат отговори трябва ли и там да се действа, предприели сме мерки. Тези неща са бавни, няма как, трябва да се спазва законът. Иначе е самоуправство. Не можеш да влезеш у хората и да започнеш да буташ", каза кметът на село Хайредин, което е общински център.  Длъжен съм да спазвам закона и моята администрация да го изпълнява, отсече Тодоров.

До края на август се очаква евентуално да се събере цялата документация за другите къщи. Междувременно в сряда комисия на общината ще се събере, за да вземе решение точно как да се процедира за обезопасяване и подсигуряване на вече срутилата се къща.