Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу районния прокурор на Варна Цветанка Гетова, заместникът й Милена Даскалова и срещу Чавдар Чавдаров - заместник- районен прокурор на Кърджали. Предложенията са заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт. Това съобщават от прокуратурата.

Главният прокурор ще поиска дисциплинарно освобождаване от длъжност на тримата.

Проверка установила, че на 11 декември 2016 г. около 17 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР във Варна, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, е отправил закана за убийство. Мъжът е осъждан за убийство на първата си съпруга. Разследващият полицай е уведомил Районната прокуратура. Прокурор Цветанка Гетова изпратила дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова имали среща с началник, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка".

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и на дежурния прокурор да напуснат кабинета, останали насаме със свидетелката, а на следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си.

Случаят в Кърджали касае сигнал от 13 март на тел. 112 за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за с. Лисиците. В близост до Оловно-цинковия комбинат в Кърджали автомобилът е пресрещнат и спрян от полицейски патрул. При проверка било установено, че автомобилът е на зам.-шефа на Районната прокуратура в Кърджали Чавдар Чавдаров, който го и управлявал. В багажника били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и малко над 40 кг риба – 38 кг моруна, два килограма речен кефал и 800 грама бяла риба.
На Чавдаров бил съставен акт за административно нарушение, а случаят стигна и до медиите.