Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Светла Бъчварова - Пиралкова и Делян Добрев.  Това съобщиха от прокуратурата.

Първото искане е за снемането на имунитета на народния представител и лидер на ПП “Воля“ Веселин Марешки във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна.

Варненски съд делото срещу Марешки, прати го в София

Обвинителният акт срещу Веселин Марешки е за причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето, на общинския съветник Костадин  Костадинов при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Внесоха обвинителен акт срещу депутата Светла Бъчварова

Второто искане на главния прокурор е за снемане на имунитета на народния представител от "БСП за България" Светла  Бъчварова – Пиралкова. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу нея за сключване на неизгодни сделки докато е била председател на Селскостопанската академия.

Светла Бъчварова заяви, че сама ще се откаже от депутатския си имунитет.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетикати и туризма в първото правителство "Борисов" Делян Добрев.

Делян Добрев се отказал от депутатския си имунитет

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на  над 4.5 млн.  евро.  Делян Добрев вече сам се съгласи депутатският му имунитет да бъде свален. От прокуратурата напомнят обаче, че за да произведе правни последици, е нужно подаването му след внасяне на искане от главния прокурор.