/ ThinkStock/Getty Images
Проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Македония
98097
Проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Македония
  • Проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Македония
Преглед на учебниците по история започва смесената комисия от учени от България и Република Македония, чието първо заседание се проведе в София. Другата тема, по която експертите насочват усилията си, е определяне на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме заедно.
 
Възможно е втората среща на комисията да съвпадне с провеждането на Референдума в Република Македония за договора с Гърция за името, каза пред Дарик съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров. Той допълни, че заради неясния край на разговорите с Гърция и медийния натиск вътре в страната, експертите от Република Македония са резервирани относно бързи решения на българо-македонската комисия. Очаква се до края на годината комисията да проведе общо три заседания, а през следващата година те да са по-често. До промяна на съдържанието в учебниците по история ще се стигне бавно и процесът ще е труден, прогнозира проф. Димитров.

Комисия ще изяснява обективно общата история на България и Македония
 
В смесената експертна комисия от страна на Република Македония участват историци  от по-новото поколение, което е знак, че се търси нов подход по отношение на историята, обясни проф. Димитров. Пътят до промяна на позициите обаче няма да е лесен, прогнозира той: "Желанието е да навлезем доста сериозно в проблемите, които са създадени при интерпретацията на миналото, на нашата обща история, подчертавам това. Термин, с който колегите се съгласяват. Така че, тези срещи ще доведат до някакви резултати. Всички искаме да бъдат много бързи, но тези утвърждавания, превърнати понякога дори в митове, в стереотипи в продължение на десетилетия, особено пренесени като основни възпитателни, образователни тези в учебниците, не е чак толкова лесно и бързо да бъдат променяни".
 
Резултатите от работата на смесената експертна комисия ще зависят и от политическата ситуация в Република Македония, посочи проф. Димитров: "Колегите ни от Република Македония са поставени в доста сложна обстановка, предвид политическото напрежение в страната и още неясния край на разговорите около името на Република Македония. Сега парламентът трябва да потвърди решението, взето в разговорите между двамата премиери Заев и Ципрас, въпреки отказа на президента. Това усложнява ситуацията, въпреки голямата съпротива на най-голямата управляваща партия. И разбира се, предстоящо и то през септември, когато е възможно да бъде и нашата втора среща, или най-късно началото на октомври, трябва да бъде проведен референдумът за името. Тази обстановка създава известно напрежение в нашите колеги. Натискът върху тях, върху страната, и особено от медиите, е доста силен. Ние разбираме тяхната резервираност за бързи решения. Но атмосферата беше изцяло професионална, доста добра и смятаме, че въпреки споровете по немалко въпроси, започваме да намираме верен тон, за да стигнем до решения, които ще бъдат в съгласие с историческите факти, с коректна интерпретация на миналото".

Македония сменя учебниците по история. Чий цар ще бъде Самуил?
 
До края на годината експертната комисия планира да проведе още две заседания, а през следващата 2019 г. срещите на експертите ще бъдат по-чести. Скопие и София ще се редуват като домакини на заседанията. Следващата среща на историците и учените от България и Република Македония ще е наесен в Скопие.
 
Цялото интервю със съпредседателя на смесената експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Македония проф. Ангел Димитров чуйте в прикачения звуков файл.