/ iStock/Getty Images
Супербурята Сиара удари северната част на Европа и Великобритания. Заради свирепия вятър и проливните дъждове се стигна до транспортен хаос и отменени полети. Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище Хийтроу в Лондон, въпреки жестоката буря, беше управляван от българка и екипажа ѝ, част от националния превозвач „България Ер“.

Специално пред NOVA говори командир Райна Косева, която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си. Освен това е майка на три деца.

Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност „авиационна техника” в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика”, разказва Райна Косева.

Българка майсторски приземи самолет по време на буря в Лондон (ВИДЕО)

„Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват”, допълва тя.

Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани.

В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме”, каза още Райна Косева.