България даде старт на едно от най-големите земеделски изложения в Европа
България даде старт на едно от най-големите земеделски изложения в Европа / Александра Гинева, Дарик радио
С народни танци и български традиционни продукти България даде старт на едно от най-големите земеделски изложения в Европа. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов,заедно с германския си колега Кристиан Шмид, кметът на Берлин Михаел Мюлер и еврокомисарят по селско стопанство Фил Хоган откриха българската палата на най-голямото изложение за земеделие и храни „Зелена седмица“ в Берлин.

Стартът на международния форум беше даден от България. Министърът на земеделието на Германия Кристиан Шмид и еврокомисар Фил Хоган приветстваха България за председателството на Съвета на ЕС и участието й като страна партньор на изложението. 

По време на церемонията по откриване, Шмид напомни на над 3000 присъстващи гости, че всеки от тях вероятно е използвал български продукт. Той акцентира , че българското розово 
масло присъства във всички качествени парфюми
по света и обясни, че литър от естетичната течност се получава от 4000 килограма розов цвят.

България и българската култура бяха в центъра на шоуто при откриването на 83-тото издание на панаира, в който участват над 1600 изложители от над 60 страни.

Народни танци, аудио визуално шоу и модерна българска музика представиха бита и културата на страната.

Изложението се провежда от 19 до 28 януари. В българската палата се представят 62 фирми и 12 земеделски производители.

Откриването беше белязано и от протест на няколко екоактивисти и природозащитници, които обвиниха официалните гости, че не правят нужното, за да спрат нехуманното отношение към животните, но охраната бързо изведе протестиращите от българската палата.