БСП пресконференция
БСП пресконференция / БГНЕС
БСП внася в прокуратурата пет сигнала за корупционни схеми, съобщи на пресконференция днес Атанас Зафиров от БСП.

Първият сигнал е свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ - на град Стамболийски, като една от първите му работи е била да уволни 42 служители, а на тяхно място според получения от нас сигнал са назначени близки персонално до кмета, заяви Зафиров.

Вторият сигнал е срещу кмета на Тетевен за безпринципни назначения, третият е във връзка със състоянието на охранителната фирма на МО МОБА.

Четвъртият сигнал е за съмнения за злоупотреба в община Дулово, свързана с процедура за обществени поръчки.

Петият сигнал касае заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Зафиров обясни, че в интервю бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев казва, че благодарение на Цветанов са заловени "Наглите" и че Цветанов го бил запознал с човек, вътрешен за "Наглите", който го запознал с друг човек. Според БСП тези обстоятелства поставят въпроси, свързани с морала и закона при осъществяването на срещите между министър и човек, определен от Георгиев като "вътрешен за "Наглите".

БСП ще продължи и следващата седмица с внасянето на сигнали и за други български общини като Шумен, Бургас, Септември, каза още Зафиров.

От БСП ще настояват също на утрешното извънредно заседанието на парламентарните комисии по вътрешните работи и на финансите, освен изслушването на финансовия министър и директора на агенция "Митници", да бъдат изслушани и представители на МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка със системата БАЦИС, която функционира в агенция "Митници".
БТА