/ БГНЕС
Новината за това, че ГЕРБ възнамерява да въведе повсеместно машинното гласуване, предизвика и първите реакции на опозицията в кулоарите на парламента.

Борисов: Включваме се в общия хор на подкрепящите машинния вот, трябват 15 000 устройства

„Няма нужда от огромен възторг от това решение, тъй като такъв е законът в момента. Г-н Борисов просто изпълнява закона. В закона пише, че машинно гласуване ще има. Грешката им беше, че в бюджета за 2020 г. не ни послушаха да включим средства за машини. Сега той поправя тази грешка с извънпарламентарни средства, както обикновено прави, с решение на Министерски съвет“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БГНЕС

Според нея страната ни има нужда от машинното гласуване, защото то е „червена линия за честността на изборите“.

Радев: Идеални избори няма, спасението е в машинния вот

Щом Министерски съвет се занимава с темата за машинното гласуване, значи вероятността да се случи е малко по-голяма в момента. Ще се запознаем точно каква е идеята на Министерски съвет. Тук важният въпрос е - какъв вид машинно гласуване ще се прилага?“, бе реакцията на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. „Има различни модели, различни видове“, отбеляза още той.

БГНЕС

От движението дори предложиха съдействие на Министерски съвет, тъй като според тях разполагат с необходимата експертиза в тази сфера.

По-рано днес изпълнителната власт прие проект за координация с Централната избирателна комисия за следващите парламентарни избори за Народното събрание. За да се проведе изцяло машинен вот, без хартиено гласуване, ще са необходими около 15 000 устройства, които, по мнението на вицепремиера Томислав Дончев, трябва да са наше производство или пък закупени, но не и взети под наем.