/ Thinkstock/Getty Images
Британският учен Дейвид Нът възнамерява тотално да изкорени махмурлука до 2050 г., като ще замени алкохола с по-добър негов синтетичен двойник, пише в. "Телеграф".

Новата разработка на професора от университета в Бристол ще се нарича "Алкосинт" и ще кара хората да стават бъбриви и весели, когато я приемат. Но те няма да залитат, да падат, да повръщат и да страдат от главоболие, след като злоупотребят с нея, както става с истинските алкохолни напитки.

Фактите за алкохола, които се оказаха лъжа

"Алкосинт" ще спре насилието след употребата на алкохол и ще сведе до нула жертвите на пътя под неговото въздействие. Това ще бъде истинско чудо, като се има предвид, че нашите роднини приматите са се отдавали на пиянски радости още преди 10 милиона години!

Как ни действа алкохолът?

Проф. Дейвид Нът съсредоточил изследванията си върху бензодиазепините, лекарства, подобни на валиума, още през 80-те години на миналия век. Той патентовал 90 потенциални "алкосинт" съставки. Две от тях били особено перспективни. Те много наподобявали въздействието на алкохола върху човешкия мозък.
 

Thinkstock/Getty Images


Мутирал ген отключва агресивното пиянство

Самият Нът ги изпробвал върху себе си и те не предизвиквали махмурлук, сухота в гърлото и жажда, не подтиквали към агресия. Освен това с "Алкосинт" заместителя, човек не се напивал повече, в зависимост от поетото количество. "Дали ще изпиеш 4 или 8 питиета "Алкосинт" е едно и също", твърди ученият.

Сега най-голямата грижа на Дейвид Нът е да привлече инвеститори към проекта си, които да вложат парите си в производството на синтетичен заместител на алкохола на базата на бензодиазепините. Като се има предвид колко бавно бяха въведени електронните цигари във Великобритания, ученият счита, че "Алкосинтът" ще може да стане реалност едва към 2050 г.
 
БТА