/ пресцентър, МС
Премиерът и Красимир Каракачанов застанаха заедно пред медиите
"В Гърция има страх от новия коронавирус и сега обръщат внимание на границите. Ние взехме мерки за затваряне на нашите граници още преди четири години. Виждате, че като има нулева миграция - както е в България, няма опасност, така че спете спокойно." Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в гръцкия град Александруполис. Днес в Солун беше потвърден първи случайна коронавирус. 

Коронавирусът стигна и Гърция, влезе в Солун

„Неслучайно в Кризисния щаб за тази нова зараза решихме да има експерти, а не политици", посочи Борисов.

„Видяхте, че дори днес от правителствения самолет за Гърция беше свалена ваша колежка“, посочи той по повод репортерката Павлина Живкова от в. „Труд“, която тази сутрин заради кашлица и хрема беше върната от самолета, с който премиерът и министрите от кабинета пътуваха за Гърция.

Журналистката, кашляла в самолета: Качих се и ме свалиха, нямах температура, хремава съм

,,Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: ''Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция''. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака? Държавата – това сме всички ние'', подчерта министър-председателят. 

Според Борисов решение срещу коронавируса ще бъде намерено в най-скоро време, тъй като целият свят е поел ангажимент да се справи със заболяването.

Премиерът направи коментарите по актуалните теми пред българските медии в Александруполис редом с вицепремиера Красимир Каракачанов. Двамата застанаха един до друг, за да покажат, че няма проблем в управляващата коалиция след вчерашния изблик на лидера на ВМРО, че ударите ги понасят вечно малките коалиционни партньори.

 


„Ето днес ДПС и патриотите влязоха в добра координация с БСП, за да ме вкарат утре да се обяснявам в парламента за тол таксите“, пръв подхвана темата Борисов, след като обясни че нещата между ГЕРБ и патриотите в управляващата коалиция всъщност си били нормални и те мислели какво да направят до края на мандата, съобщи "24 часа".

„А вие преди седмица на гласуването за КРС не се ли прегърнахте с ДПС?“, попита го Каракачанов. „Добре де, нали ти обещах вчера, че ще изтеглим това решение обратно и ще ви вкараме един човек на патриотите“, отвърна Борисов.

"Разпоредих да се намери начин за прегласуване на решението за Комисията за регулиране на съобщенията и на мястото на кандидата на ГЕРБ да гласуваме този на патриотите. Станала е грешка, тогава бях в Брюксел на Съвета. Не съм разбрал какво са правили. Поел съм ангажимент. Пред вас разпоредих на Дариткова да седнат и намерят начин. Нито ги знам коя е Анна, нито нищо", каза още Борисов. „Това не е редно така да се прави, казал съм го вече“, реагира Каракачанов.

„Оставил съм на прокуратурата и МВР да си работят на оперативно ниво и не се занимавам. Аз не съм информиран срещу кого се прави акция. Не е моя работа да знам, не знам и не искам да зная“, заяви Борисов пък по повод реакцията на Каракачанов от вчера заради ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив, която е от ВМРО. И двамата заявиха, че коалиционният съвет в понеделник е имал много по-важни теми от разправията за арестите. Но отказаха да говорят засега по тях, само споменаха, че били
свързани с пенсии и сметки, пише "24 часа".

Борисов коментира и проблема с тол таксите и винетките, като посочи, че най-лесно е да се махнат, но така държавата няма да може да поддържа пътищата в добро състояние.

,,Това е най-сигурният начин, след като така поставят въпроса, че тези партии – другите, не се готвят да управляват, защото, питайте гърците колко плащат за техните магистрали, за да са сигурни, боядисани, с нови маркировки и мантинели, на 5 години да се сменя асфалтът – колко им струва това. И всички българи, идващи в Гърция, го плащат. Няма да можем да удържим по 1 милиард, милиард и половина, плюс ново строителство, без тези такси“, отбеляза министър-председателят.

Преди това българският и гръцкият премиер дадоха съвместно изявление след заседанието на двете правителства.

"Докато други се упражняваха с думата "диверсификация"
, ние вложихме 500 млн. в нея, каза премиерът Борисов по време на съвместно изявление с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

"Няма нищо по-хубаво в ЕС от това държавите членки да демонстрират приятелство", каза още Борисов, който уточни, че с Гърция се правят газови магистрали, което определи като изключително важно за двете страни".

Борисов: Сътрудничеството ни с Гърция е гарант за просперитета на целия регион

"Военните ни министри могат да мислят за общ еърполисинг", предложи българският премиер и обясни, че българските и гръцките гранични власти работят много добре. Подкрепяме спазване на поетите ангажименти към Северна Македония и Албания", добави още Борисов. "Вижданията ни по Западните Балкани съвпадат", каза oт своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

"Виждате, че думата "will" или бъдеще време на английски език, не че моят е силен, ние не я използваме, защото го правим. Другите се упражняват в риторика, категоричен бе премиерът. Той поясни, че паралелно с това правим "Балкански поток", който е изключително важен не само за България, но и за целия Балксански полуостров.

"Връзката между двете армии трябва да бъдат изключително силни. Това е нашата тактика. Дори може да мислим за общ еърполисинг", заяви Борисов. Той говори и за миграцията, както в България и Гърция, така и в Турция.

"Конфликтът трябва да приключи. Защото така ни е създал Господ- това е, тук сме, тук сме ситуирани. Трябва да си помагаме", допълни премиерът. Борисов бе категоричен, че подкрепяме и Северна Македония и Албания, но да изпълняват поетите ангажименти към България и Гърция.



"Решили сме да вървим по пътя на мира и развитието на нашия регион - нашата обща позиция в ЕС и НАТО по темите за сигурността. Искам да поздравя Бойко Борисов за развитието на българската икономика и бързината, с която България се конвергира с даденостите на ЕС. Икономическото присъствие на Гърция в България може да бъде още по-резултатно, а след 10- годишна криза се завръщаме в нормално икономическо състояние. "Отправяме строго послание към Анкара, че Гърция ще следва позициите на международното право и укрепване на приятелството между България и Гърция, договорено днес с премиера Борисов", заяви Мицотакис.

"Оставаме стълбове на стабилността и мира в региона, посрещам те с огромна радост в Александруполис", каза Мицотакис към Борисов.