Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Сигурността на Балканите е важна за Европейския съюз, коментира премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.
 
„Очаквам цялата подкрепа на ЕНП по тази тема. Тя е много важна за Балканите. Неслучайно и Първата, и Втората световна война започват от Балканите. Така че сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, е важно за ЕС”, обясни пред медиите в Брюксел премиерът.
 
Приоритетите на българското председателство са европейски приоритети и всичко, което ЕС, Европейската комисия и Европа през годините правят, както и сега. Поздравявам ги за доброто председателство на Естония. Ние ще го продължим. С нашия приятел Себастиан Курц, който се надяваме до няколко дни да направи правителство, сме се разбрали така да водим председателството, че от 1 януари до 31 декември 2018 г. приоритетите да вървят по своя ред. На първо място е европейският бюджет. Това е изключително важно нещо за следващата година“, посочи Борисов.
 
„Благодаря на Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Жозеф Дол за това, че темата за Западните Балкани успя да дойде на масата на Европейския съвет за 16-17 в София. Това е изключително важно и аз се надявам, че ще имаме крачка напред. Очаквам подкрепата на Европейската народна партия по тази тема. Тя действително е много важна за Балканите. Неслучайно и Първата, и Втората световна война започват от Балканите. Така че сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, но и всички, е важно за ЕС“, посочи още Борисов.