/ БГНЕС
Борбата с тероризма, с трафика на хора, със злоупотребата с платежни инструменти, компютърните престъпления бяха сред темите, които обсъди министър-председателят Бойко Борисов с генералния комисар на Федералната полиция на Белгия Катрин де Бол, съобщи пресслужбата на кабинета. От 1 май тя ще оглави европейската служба за борба с престъпността Европол.
 
Бойко Борисов и Катрин де Бол са оценили високо успешните съвместни операции на българските и белгийските полицейски служби по линия на противодействие на тероризма.

Катрин де Бол и Бойко Борисов
БГНЕС

"Вярвам, че доброто сътрудничество между службите на двете държави ще продължи и след като Вие поемете ръководния пост на Европол", е казал българският премиер. Той е посочил, че България и Белгия работят активно и по въпросите, свързани с трафика на хора, фалшиви документи, опазване на обществения ред, детска престъпност, странстващи престъпни групи и др.
 
Българският премиер е уверил своя гост, че България ще продължи да укрепва сътрудничеството си с Европол. "Службата винаги е бил надежден партньор на страната ни в борбата с миграционния натиск, с контрабандата на цигари, при злоупотребата с разплащателни средства", е подчертал министър-председателят.

Катрин де Бол и Сотир Цацаров
БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров също проведе работна среща с Катрин де Бол, съобщиха от прокуратурата.
 
На срещата е било подчертано доброто сътрудничество между българската прокуратура и европейската служба за борба с престъпността. Особен акцент на разговора са били противодействието на тероризма, организираната престъпност и трафика на хора.
 
Обсъдена е и организацията на бъдещи обучения на български прокурори и служители на МВР в областта на компютърните престъпления и престъпленията с предмет виртуална валута.
 
В срещата са участвали главният секретар на МВР Младен Маринов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
БТА