Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов разпореди предприемането на всички мерки за дезинфекция, така че да не се допусне разпространение на чумата по дребните преживни животни у нас. В началото на заседанието на кабинета той се обърна към министрите с призив да разясняват на хората защо са нужни тези мерки и какви биха били последствията от навлизането на тази болест.

Увеличават помощта „де минимис“ за стопаните в общините с ограничение заради чумата

1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтанизираните животни

Ако заразата се разпространи, обезщетенията ще са за стотици милиони лева. Проявете съчувствие и човещина и бързо плащайте. Убедете хората, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и целият сектор ще загине. Години наред няма да можем да изнесем никаква продукция. Вземете всички мерки за дезинфекция“, заяви Борисов.

В отговор на изказване на министър Румен Порожанов, че всичко това вече се прави, Борисов каза: „Абе, прави се след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после ще трябва да плащаме".

Животновъди излизат на протест пред Министерския съвет
 
Около милион и 300 хиляди са овцете и козите в страната и те са застрашени, ако заразата бъде изпусната, обясни Борисов. Другият проблем е, че след такава болест България няма да има право да изнася мляко и млечни продукти в продължение на три години.
 
„А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: „Оставете ги“. Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко“, коментира още Борисов.

Порожанов: Обезщетенията покриват стойността на евтаназираните животни
 
„Няма друга европейска или световна практика, за това което правим за животните, в местата с огнища на заразни болести“, каза премиерът. Той разпореди на министъра на земеделието Румен Порожанов да даде информация как се действало при подобни случаи по време на управлението на БКП преди 1990 година. Армията затваря и загражда района и се действа по същия начин, уточни той. Има държави в които всичко се изгаря в десеткилометрова зона по границата, каза Борисов.

Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат“, каза още премиерът.

„Упрекът ми към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е, че трябва да се проявява максимална човечност. Тази зараза трябва да се прекрати, иначе ще трябва да се избият много повече животни, посочи той. Разпоредих и на границата с Румъния да се сложат електропастири за спиране на заразата (срещу навлизане на болестта Африканска чума по свинете“, но се оказа, че има опасност за децата“, допълни Борисов.

Увеличават компенсациите за собствениците на евтанизираните животни (ВИДЕО)
 
Премиерът опроверга информацията, че в страната се вкарват нелегални мигранти през военните летища, и припомни, че едва 11 процента от капацитета на бежанските лагери са запълнени с настанени бежанци.