/ пресцентър, МС
„В България само етническата толерантност, разбирателството между религиите и между хората могат да изведат държавата напред“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът осигури 1,638 милиона лева за строително-ремонтни дейности за два православни храма и за джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

„Държавата се грижи еднакво за всички, хората трябва да са спокойни, правим това, което е дължимо към тях“, категоричен бе премиерът Борисов.

Правителството отпусна на Българската православна църква-Българска патриаршия близо 438 000 лева. От тях 120 000 лева са предназначени за строително-ремонтни дейности по храм „Св. пророк Илия“ в село Сугарево, община Сандански. Неврокопският митрополит Серафим посочи, че няма малък или голям храм по значимост, тъй като всеки храм е дом Божий. „И за нас той е ценен, защото е израз на вярата, стремежа към добродетели на нашия народ, заради който той е изграждал храмовете ни. Възстановяването на „Св. пророк Илия“ в подобаващ вид ще е свидетелство и на нашата обща загриженост и любов към Бога“, отбеляза митрополит Серафим.

317 550 лева от отпуснатите от кабинета средства са за строително-ремонтни дейности по храм „Св. Йоан Предтеча“ в село Жабляно, община Земен. Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, подчерта, че със средствата храмът ще бъде възобновен за каноничен духовен живот.

„Предоставяме също 1,2 млн. лева на мюсюлманското вероизповедание за продължаване на строително-монтажните работи по консервацията и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград“, добави премиерът Борисов. Министър-председателят изтъкна, че с действията си кабинетът работи с една цел - всички български граждани, независимо от тяхната вяра, да се чувстват достатъчно уважавани и зачитани в собствената си държава. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен приветства действията на правителството в тази насока.