/ screenshot
Съветът за електронни медии (СЕМ) започва проверка на БНТ заради излъчването на анимационен филм със сексуално съдържание точно преди Сънчо.
 
Първи за гафа съобщиха от "Господари на ефира". Сега мониторинговият отдел на регулатора се е самосезирал за случая.
 
Става дума за изданието на "Лачените обувки на българското кино. Анимационните филми" по БНТ, излъчено на 16 юли от 19.05 ч. В него са показани анимационни филми, като последен е "Вятър работа" на режисьора Анри Кулев. Филмчето започва в 19.34 ч. и продължава до началото на традиционната детска рубрика "Лека нощ, деца".
 
Във филма медицинска сестра се съблича и започва да прави секс с ранен войник. Кадрите са съвсем директни, макар и нарисувани. "Явно БНТ полага грижа за половото възпитание на децата ни", възмутиха се от телевизионното шоу.
 
След като експертите в СЕМ са готови със заключението си по случая, БНТ ще бъде запозната със становището и ще има възможност да изрази своята позиция. Процедурата предвижда едва след това казусът да бъде внесен за обсъждане на заседание на Съвета, на което да бъде обсъдено как и с каква глоба да бъде наказана телевизията.
 

Междувременно БНТ се извини на зрителите с писмо, разпратено до медиите.
 
"Българската национална телевизия най-искрено съжалява за допуснатото излъчване на анимационен филм на 16.07.2017 г., с нерегламентирано съдържание за слота, непосредствено преди традиционната рубрика "Лека нощ, деца". БНТ поднася своите извинения към аудиторията, която е гледала модула от формата "Лачените обувки на българското кино. Анимационните филми" във времето от 19.33 до 19.45 ч.", пише в прессъобщението.
 
"Обществената медия изключително високо цени най-младите си зрители и затова винаги е била безкомпромисна към съдържанието, насочено към тях. БНТ изказва своята благодарност към всички, които проявиха внимание към професионализма на обществената телевизия и подадоха сигнал за допуснатото нарушение, за което са предвидени строги административни наказания", коментираха още от телевизията.
 

screenshot


Своя позиция разпространи и режисьорът на "Вятър работа" Анри Кулев.

Филмът "Вятър работа" е филм за възрастни, в който се разказва за война, смърт, спасение, любов, близост, еротика, раждане - все неща от живота, с които се сблъскваме ежедневно.
Еротичните сцени са засилени, но също така са засилени и тежките сцени на войната и убийствата, за да се подчертае накрая красотата на раждането и детското знаменце в ръцете на бебето. Кулминация в любовната сцена не са движещите се голи тела на родителите, а физическата любов на знамената, родила новото знаменце - идеята", аргументира се той.

"Телевизионното предаване “Господари на ефира” изважда от контекста части от филма и украсявайки ги с подигравателни коментари и допълнителни звуци, променя внушението и смисъла на филма, като го осмива и принизява", обиден е режисьорът.

"Нападките към БНТ и нейния генерален директор Вяра Анкова подценяват огромната работа, извършена за популяризиране на българското игрално, документално и анимационно кино", завършва коментара си по случая Кулев, цитиран от "24 часа".