/ ThinkStock/Getty Images
Ние, работещите в Българската национална телевизия, изпитваме огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани. Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото. Това се посочва в позиция на БНТ във връзка с нападението над водещия на сутрешния блок "Денят започва" Иво Никодимов.
 
Обществената телевизия винаги е стояла зад ценностите на гражданското общество, които гарантират правата на всеки един гражданин и отговорността той да бъде защитен. Затова се надяваме, че извършителите на нападението над журналиста Иво Никодимов и други граждани ще бъдат открити и наказани, се посочва в позицията.
 
БНТ изказва благодарност на екипа на ВМА и служителите на МВР за своевременната реакция, отбелязват от телевизията.

Нападнаха журналиста от БНТ Иво Никодимов

Битият журналист благодари от страницата си във Facebook за подкрепата след нападението. "С нея ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са пострадали от обезумели побойници", написа той.



Маскирани нападнаха две жени в София

Позиция срещу нападението над журналиста разпространиха и от Съюза на българските журналисти (СБЖ).
 
"Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София. СБЖ осъжда остро всички форми на агресия и посегателство върху граждани на Република България", заявиха от организацията.
 
"Очакваме органите на реда и прокуратурата в най-кратки срокове да разкрият извършителите и те да бъдат подведени под наказателна отговорност. Зачестилите форми на насилие и физическа саморазправа с български граждани будят безпокойство. Време е държавата с всички законови средства да елиминира недосегаемостта и безнаказаността на престъпниците", посочват още членовете на Съюза.
 
"Пожелаваме на Иво бързо възстановяване и настояваме за справедливо и сурово наказание за нападателите, както и за адекватни превантивни мерки от страна на МВР за гарантиране на спокойствието и сигурността на гражданите - приоритет от изключителна важност за всички нас", отбелязват от СБЖ.
 

БНТ


Изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа" също остро осъди нападението над журналиста Иво Никодимов. "Възмутени сме от подобен вид агресия, която е посегателство не само срещу личността, но и накърнява интересите на обществото да бъде информирано. Не ни се иска да вярваме, че този вандалски акт има общо с изказваното несъгласие на водещия от БНТ с опитите за допълнително налагане на антиработническо законодателство", отбелязват от синдиката.

"КТ "Подкрепа", като организация с водеща роля при утвърждаването на свободата на словото в България, изразява гнева си, че у нас все още на свободомислещите журналисти се гледа като на мишени, а не като на фундамент на демокрацията. Синдикатът призовава институциите да приложат цялата строгост на закона по разкриването и наказването на извършителите", посочват още от синдиката в прессъобщение.