Виноградец излиза на протест в защита на Димитър Тонкев
Виноградец излиза на протест в защита на Димитър Тонкев / netinfo
Приятели и близки на задържания под постоянна стража Димитър Тонкев от Виноградец излязоха на протест пред Съдебната палата в Пазарджик. За пореден път те заявиха, че мястото на младежа не е в ареста. Обвиненията срещу него в наркоразпространение се крепят на 2,55 г марихуана и 0,56 г амфетамин, които дори не са намерени у него, а у свидетели, дали показания, че са ги купили от Димитър.

В проявата се включиха доста по-малко от очакваните над 130 души, заявили в интернет, че ще дойдат.

Съдът наложи постоянна стража на Димитър Тонкев от Виноградец

"На думи сме много смели, но на действия – не", с горчивина коментира Петя Грозденина, съученичка на Тонкев. Тя предпочете да пропусне първия си учебен ден в пловдивско висше училище, но да даде приятелска подкрепа на младежа, за когото е убедена, че е невинен и натопен. А дори да е извършено деянието, мярката е твърде строга. Приятелите му целенасочено са търсили информация в интернет и не са попаднали на друго производство за такива количества дрога и базирани само на свидетелски показания, след които обвиняемият да е задържан за постоянно в ареста.

Други млади виноградчани са възмутени от твърденията, че с припечеленото от търговия с наркотици Димитър водел охолен живот. Разказват, че той изкарвал прехраната си с надници от земеделието. Опитвал се да започне и свой бизнес – да отвори павилионче. Цяло лято чакал разрешително, то дошло дни след убийството на баща му – ресторантьора Димитър Тонкев.

Протестиращите са убедени, че зад упражняваните над Тонкев репресии стои тежката ръка на общинския съветник и доскорошен председател на сити парламента в Септември Лазар Влайков. На въпрос толкова ли е силен, че да подчини полицията и прокуратурата, мъж на средна възраст отвръща: „Естествено! Щом всички 6 досъдебни производства срещу него са прекратени“.

МВР: Има достатъчно доказателства срещу сина на убития ресторантьор от Виноградец

Виноградчани твърдят още, че Влайков дори не спазва ограниченията на домашния си арест. Излиза с автомобила си извън къщата си. Не го гризе съвестта – вечер в двора му се вихрели шумни купони.

„Не молим за снизхождение, искаме справедливост“, подчертават младежи от Виноградец, убедени, че именно в такива трудни момента трябва да се подкрепят взаимно и да не се поддават на страха.

Пуснаха Лазар Влайков под домашен арест

По време на протеста нито една от обвиняваните в пристрастие и репресии институции не изпрати представители, за да се срещнат с недоволните. Дни по-рано от Областната дирекция на полицията и от Окръжната прокуратура обявиха пред медии, че са събрани достатъчно доказателства, уличаващи Димитър в престъпна дейност, но но подробности щели да се оповестят в съда.