/ БГНЕС
Атрактивните огромни миди, които се наблюдават от около две седмици на брега на Дунав в Русе, се оказаха инвазивен нашественик от Китай. От снимките, изпратени до БАН, специалистите от отдел „Биоразнообразие и екосистеми“ са констатирали , че става дума за китайска блатна мида.

Огромни миди край Русе активизираха ловците на перли (СНИМКИ)

Първите данни за наличието й в река Дунав са от 2005 г., а наблюденията сочат , че популацията на вида се развива с бурни темпове. Тя не е опасна директно за останалите животински видове, но атакува основно преките си български конкуренти – два вида блатни миди, като ограничава хранителните им ресурси.

миди
БГНЕС

Новият нашественик вече се наблюдава и по притоците на река Дунав, като например в река Янтра вече е достигнал над Велико Търново, коментира Теодора Тричкова от БАН. Тя сподели, че при тях са постъпили екземпляри с размер от 22 сантиметра, като има сигнали и за екземпляри с размер до 26 сантиметра.

миди
БГНЕС

В същото време русенци продължават да събират черупките от мидите, най-вече като сувенир. Жените споделят, че ги обработват с белина, след което те добиват различни цветови окраски - оранжево, кафяво, жълто, и се превръщат в интересен декор с цветове и размери.

Рибарите от своя страна коментират, че от тези миди става идеална стръв за сом. Нашествието им се наблюдава обикновено в началото на месец август, когато температурата на водата се повишава. Част от мидите мигрират към по-хладни води или умират и течението на реката ги изхвърля на брега.
 
БГНЕС