Представителят на България в СТО Атанас Папаризов
Представителят на България в СТО Атанас Папаризов / Sofia Photo Agency, архив
Правителството определи Атанас Папаризов за представител на България при Световната търговска организация (СТО), съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Папаризов е избран с оглед на запазване на постигнатите от България позиции в работата на СТО и във връзка с подготовката и осъществяването на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 г.
 
Папаризов бе избран за представител на България в СТО през пролетта на 2014 година. Той е роден на 5 юли 1951 г. в София. Завършил е английска гимназия и "Международни икономически отношения" в Московския държавен институт по международни отношения в Москва през 1977 г. До 1990 г. е работил в Министерството на външната търговия. Специализирал е в Харвардския университет. Владее английски, френски, испански, руски и шведски език.

Папаризов беше министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество по времето на кабинета на Жан Виденов. Бил е министър и в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов. В периода 2007-2009 г. Папаризов беше и депутат в Европейския парламент. Преди да бъде избран за представител на България в СТО през 2014 година той е бил съветник към комисията за еврофондовете в НС.