Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Петима души са задържани вчера за разпространение на наркотици и фалшифициране на пари. Арестите са направени по време на акции на ГДБОП и Специализираната прокуратура, на територията на Стара Загора и Габрово. Четирима от задържаните са се занимавали с разпространение на наркотиците, а лидерът сам е създавал амфетамините. Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев обясни, че началникът на престъпната група е излежал присъда 3 години и половина и малко след освобождаването му отново е започнал дейността си.

Прокуратурата и ГДБОП неутрализираха група за фалшиви долари и евро (СНИМКИ)
 
Едното от лицата, което е и лидер на групата за производство и разпространение на наркотични вещества, се занимава и с производството на неистински банкноти. Задържани са печатарски машини, като една от тях е с изключително високо качество, за една от тези машини има подозрения, че е укрита по време на предна реализация преди доста години и е прекарала известно време скрита в земята, за да бъде изведена сега. Плаките, които са подготвени, са с изключително високо качество, касаят 50-доларови банкноти, 100-доларови банкноти и 100-еврови банкноти“, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Хванаха петима фалшификатори на документи и пари в Пловдив и София
 
Той посочи още подробности по случая:
 
„Пет лица са задържани. Едно от тях паралелно с производството и разпространение на синтетичен наркотик, осъществява самостоятелно и въпросната печатарска дейност. Производството на наркотични вещества е в село Долно Сахране. Печатарската дейност е развита в едно бивше заведение на територията на Габрово, което носи екзотичното име механа „Мустанг“. Разбира се, тя вече не функционира като механа и има съвсем изоставен вид. На практика обаче вътре в нея са поместени въпросните плаки и печатарски машини“, каза още Цацаров.

Разбиха група, разпространявала фалшиви евро